Druh tohoto cukroví vděčí za dvou křehkost právě obsahu másla a nepřítomnosti vajíčka. Jedná se o tzv. sušenku s ořechy a vanilkovým cukrem, který si můžete buď koupit v obchodě, nebo jednoduše připravit sami (více se dozvíte níže).
Ingredience
- Hladkou mouku 280g
- Moučkový cukr 40g
- Mleté vlašské ořechy 80g
- Máslo 200g
- Vanilkový cukr 2 sáčky
- Citronovou kůru
- Moučkový cukr na posyp/obalení
Postup
- Vložte všechny ingredience do velké mísy a smíchejte tak, aby se všechny dobře propojily.
- Mělo by vám vzniknout hladké těsto.
- Toto těsto poté vytvarujte do tvaru válečku o průměru asi 3-4 cm a zabalte do plastové potravinářské fólie.
- Nechte odpočinout v lednici alespoň na hodinu, či dvě.
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Váleček těsta nakrájejte na malé kousky, ze kterých vytvarujte malé rohlíčky.
- Rohlíčky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Jednotlivé várky vanilkových rohlíčků pečte 12-15 minut (v závislosti na velikosti rohlíčků), nebo než začnou zlátnout.
- V době pečení si smíchejte moučkový cukr s vanilkovým cukrem (návod na vlastní vanilkový cukr níže).
- Hotové a ještě teplé rohlíčky, dvě minuty po vyndání z trouby, obalte v námi smíchané cukrové směsi.
- Obalené rohlíčky nechte ještě úplně vychladnout a poté jsou připraveny k servírování.
- A co je super – v chladném prostředí vydrží čerstvé několik týdnů.