Bezvaječný veganský dort

Bezvaječný veganský dort

Zdravá banánová buchta může být stejně chutná jako ta klasická, jen ji musí člověk umět připravit a hlavně použít ty správné suroviny v tom nejlepším možném poměru.

Ingredience:

  • 4 velké zralé banány
  • 1 1/2 hrnku celozrnné mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 špetka soli
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 2/3 hrnku slunečnicového oleje
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 hrst půlených vlašských ořechů
  • 1 hrst sušeného ovoce (rozinky, papaya atd.)

Postup:

  • Prvním krokem bude předehřátí trouby na 180 stupňů a vyložení pečící formy papírem na pečení.
  • Banány dáme do misky a vidličkou důkladně rozmačkáme. Přidáme cukr, olej, vanilkový extrakt a promícháme, aby se cukr zcela rozpustil.
  • Celozrnnou mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva i sůl smícháme v jiné misce a poté přimícháme do mokrých ingrediencí.
  • Přihodíme nakrájené vlašské ořechy, sušené ovoce a znovu zamícháme.
  • Těsto přendáme do pečící formy, jemně s ní klepneme o desku stolu, uhladíme těsto a vložíme do předehřáté trouby.
  • Necháme péct asi tak 45 – 50 minut. Když začne buchta rychle hnědnout, přikryjeme ji alobalem či pečícím papírem.
  • Pro kontrolu zapíchneme špejli do střední části. Pokud ji vytáhneme čistou, máme upečeno.
  • Hotovou buchtu vyjmeme z trouby a opatrně vyklopíme z formy. Kdo chce, může ji nechat nejdříve pár minut odpočinout, aby nebyla při vyklápění tak horká.
  • Pak už jen stačí nakrájet a servírovat.

Tip: K této buchtě se perfektně hodí čokoládová či citrónová poleva a jako nápoj luxusní domácí kakao.

Banánová celozrnná buchta pro vegany bez vajec.
Zdroj: https://www.vegrecipesofindia.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.