Zdravá banánová buchta může být stejně chutná jako ta klasická, jen ji musí člověk umět připravit a hlavně použít ty správné suroviny v tom nejlepším možném poměru.
Ingredience:
- 4 velké zralé banány
- 1 1/2 hrnku celozrnné mouky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 špetka soli
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 2/3 hrnku slunečnicového oleje
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 hrst půlených vlašských ořechů
- 1 hrst sušeného ovoce (rozinky, papaya atd.)
Postup:
- Prvním krokem bude předehřátí trouby na 180 stupňů a vyložení pečící formy papírem na pečení.
- Banány dáme do misky a vidličkou důkladně rozmačkáme. Přidáme cukr, olej, vanilkový extrakt a promícháme, aby se cukr zcela rozpustil.
- Celozrnnou mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva i sůl smícháme v jiné misce a poté přimícháme do mokrých ingrediencí.
- Přihodíme nakrájené vlašské ořechy, sušené ovoce a znovu zamícháme.
- Těsto přendáme do pečící formy, jemně s ní klepneme o desku stolu, uhladíme těsto a vložíme do předehřáté trouby.
- Necháme péct asi tak 45 – 50 minut. Když začne buchta rychle hnědnout, přikryjeme ji alobalem či pečícím papírem.
- Pro kontrolu zapíchneme špejli do střední části. Pokud ji vytáhneme čistou, máme upečeno.
- Hotovou buchtu vyjmeme z trouby a opatrně vyklopíme z formy. Kdo chce, může ji nechat nejdříve pár minut odpočinout, aby nebyla při vyklápění tak horká.
- Pak už jen stačí nakrájet a servírovat.
Tip: K této buchtě se perfektně hodí čokoládová či citrónová poleva a jako nápoj luxusní domácí kakao.