Bílé housky

Bílé housky

Není nic lepšího než čerstvě upečená bílá houska! Ještě jste housky nikdy nepekli? Připadalo vám to moc pracné a složité? S námi to hravě zvládnete!

  • 500 g hladké mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžička cukru
  • 200 ml vody+ 3 lžíce mléka
  • 3 lžíce jogurtu
  • 3 lžíce změklého másla
  • 1 lžička soli
  • 1 bílek
  • sůl, mák, nebo kmín na posyp

POSTUP

  1. Prosejeme potřebné množství mouky, uděláme v ní důlek a do něj rozdrobíme droždí.
  2. Přidáme 1 lžičku cukru a zalijeme trochou teplého mléka.
  3. Necháme vzejít kvásek, což trvá asi 10 minut.
  4. Přidáme vlahý tuk, jogurt, osolenou vodu a propracujeme středně tuhé těsto.
  5. Propracované těsto necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.
  6. Housky splétáme ze 3 pramínků.
  7. Kousky těsta rozválíme na válečky asi 15-20 cm dlouhé a splétáme od středu, pak obrátíme a dopleteme, což je běžný postup pekařů.
  8. (Nebo si na jednom konci válečky zmáčkneme a propleteme až ke konci, což je rychlejší )
  9. Pleteme volně, neutahujeme, aby těsto mohlo dokynout.
Domácí housky v ošatce.
www.radvarim.sk

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.