Vyšlehané bílky dodají tomuto dezertu vláčnost a jemnost, kokos skvělou chuť.
Ingredience:
- 1 a 3/4 šálku hladké mouky
- 1 šálek vody
- 4 vaječné bílky
- 1 šálek kondenzovaného mléka
- 1/3 šálku másla
- 1/3 šálku kokosového oleje
- 2 šálky cukru
- 1 PL prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1/4 čajové lžičky kokosového extraktu
Poleva:
- 2 šálky šlehačky
- 2 a 1/2 PL cukru
- 1 a 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 čajové lžičky kokosového extraktu
- 1 a 1/2 šálku strouhaného kokosu
Postup:
- Předehřejte troubu na 160°C.
- Vymažte a vysypte moukou formu na pečení.
- Do středně velké mísy prosejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
- V jiné vyšlehejte bílky do tuhého sněhu.
- V jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem a poté do směsi přidejte vanilkový a kokosový extrakt.
- Přidejte postupně moučnou směs společně s vodou k cukrové směsi.
- Na závěr vmíchejte i bílky a vypracujte v těsto.
- Těsto nalijte do připravené formy nebo zapékací misky a rovnoměrně rozetřete.
- Pečte přibližně 35 -40 minut.
- Po vyjmutí z trouby do dezertu udělejte hroty vidličky otvory a nechte zcela vychladnout.
- V mezidobě vyšlehejte kondenzované mléko a poté přilijte jím vychladlý dezert.
- Na polevu vyšlehejte smetanu ke šlehání s cukrem, kokosovým a vanilkovým extraktem.
- Šlehačkovou polevu rozetřete po celém dezertu a na závěr posypejte strouhaným kokosem.
- Uchovávejte v chladničce, dokud nebudou kokosové řezy připraveny k podávání.
Kokos můžete při pečení použít jen v receptech na kokosové řezy, ale také při přípravě rozmanitých buchet s kokosem. Kterou vyzkoušíte jako první?