Bílý toustový chléb

Bílý toustový chléb
Příprava: 120 minut Vaření: 35 minut Počet porcí: 4

Tento neuvěřitelně snadný recept pro úplně začátečníky zvládne úplně každý. Výsledkem bude měkoučký, jemný chléb, který se perfektně hodí jako základ na sendviče.

INGREDIENCE

  • 2/3 šálku teplého mléka (viz poznámka)
  • 1/2 šálku teplé vody
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 1 balíček (2 a 1/4 lžičky) aktivního sušeného droždí
  • 4 lžíce másla, rozpuštěného a mírně vychladlého
  • 2 lžičky soli
  • 3 šálky hladké mouky, plus další v případě potřeby
  • 1 velké vejce

POSTUP

  • Ve velké míse nebo míse stolního mixéru smícháme teplé mléko, teplou vodu, krystalový cukr a aktivní suché droždí.
  • Šleháme, aby se vše spojilo.
  • Necháme uležet do zpěnění, asi 10 minut.
  • Přidáme rozpuštěné máslo, sůl a mouku a mícháme, dokud nevznikne těsto, které se neodlepuje od stěn mísy.
  • Přemístíme na lehce pomoučněnou plochu a ručně hněteme, dokud těsto nebude hladké a pružné, asi 8 minut.
  • Těsto přendáme do lehce vymazané mísy, přikryjeme a dáme na teplé místo.
  • Necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, asi 1 až 1 a 1/2 hodiny.
  • Těsto vyklopíme a přeneseme na rovný, lehce naolejovaný povrch.
  • Jemně zploštíme do velkého kruhu a poté zatáhneme jeden okraj na druhou stranu asi do dvou třetin kruhu.
  • Zatlačíme klouby ruky do těsta.
  • S druhým okrajem uděláme to samé a překryjeme druhou hranu, abychom vytvořili vysoký trojúhelník.
  • Znovu zatlačíme klouby ruky do těsta.
  • Srolujeme do špalku počínaje nejtenčím bodem a po každém otočení zatlačíme, aby se okraje zalepily.
  • Umístíme švem dolů do lehce vymazané formy.
  • Přikryjeme vlhkou kuchyňskou utěrkou a necháme kynout, dokud nevykyne asi 2,5 cm přes okraj formy.
  • Předehřejeme troubu na 220 °C.
  • Lehce rozšleháme vejce se lžičkou vody a troškou soli.
  • Vršek bochníku potřeme vajíčkem.
  • Snižíme teplotu na 175 °C a pečeme do zlatavě hnědé barvy, asi 35 – 40 minut.
Pokrájený chléb na prkýnku.
www.hostthetoast.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.