Miska horkého boršče v hongkongském stylu vás udrží v teple po celou zimu. Tato rajčatová polévka sestává z hovězích kostí a je plná zeleniny. Vydatná, s nádechem kyselosti, kterou dodává čerstvá citronová šťáva…Co víc si přát!
Ingredience
- 500 g hovězích kostí
- 250 g hovězího masa vcelku vhodného na guláš
- 1 malá cibule (nakrájená na drobno)
- 3 malé mrkve (oloupané a nakrájené na drobno)
- 4 stonky řapíkatého celeru (nakrájené na drobno)
- 170 g rajčatového protlaku
- 3 rajčata (s odstraněným jádrem a nakrájené na drobno)
- 12 a ½ šálku vody
- 1/2 hlávky zelí (opláchnutá a nakrájená na velikost sousta)
- 5 bobkových listů
- 6 kuliček černého pepře (volitelně)
- 2 červené brambory (oloupané a nakrájené na kostičky – volitelně)
- 2 a ½ lžičky soli
- 1 a ½ lžíce cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 a ½ lžíce worcesterské omáčky
- mletý černý pepř
- rostlinný olej
Postup
- Přiveďte vodu ve velkém hrnci k varu.
- Přidejte hovězí kosti a maso a přiveďte zpět k varu.
- Kosti a maso sceďte a opláchněte pod vodou z kohoutku.
- Odložte stranou, nechte okapat a vychladnout.
- V jiném velkém hrnci rozpalte na středním plameni 1 lžíci rostlinného oleje.
- Přidejte cibuli a restujte 5 minut.
- Přidejte mrkev a řapíkatý celer a restujte další 3 minuty.
- Přidejte rajčata a vařte další 4 minuty.
- Přimíchejte rajčatový protlak a dobře promíchejte.
- Přidejte kosti, maso, 12 a ½ šálku vody, nasekané zelí, bobkové listy a černý pepř (pokud je používán).
- Přiveďte k varu na vysokém plameni.
- Poté plamen snižte na střední teplotu a za občasného míchání vařte 1 a ½ hodiny.
- Vyjměte kus hovězího z polévky a nakrájejte ho na kousky.
- Vraťte zpět do polévky.
- Pokud chcete, přidejte brambory a pokračujte ve vaření další hodinu a půl.
- Dochuťte solí, cukrem, citronovou šťávou, worcesterskou omáčkou a černým pepřem.
- Ochutnejte a případně dokořeňte.
- Odstraňte z polévky bobkový list a kuličky pepře.
- Přendejte do servírovacích misek.
- Ihned podávejte s pečivem.