Boršč z kysaného zelí

Boršč z kysaného zelí

Tato verze boršče je jednoduchá, ale tak plná chuti! Můžete přidat brambory nebo mrkev, pokud chcete, ale v tomto receptu se budeme držet hlavně tradiční řepy a zelí. A samozřejmě nesmí chybět zakysaná smetana a čerstvý kopr.

Ingredience

  • 1 středně velká cibule, nasekaná nadrobno
  • 2 lžíce olivového oleje nebo másla
  • polovina střední hlávky zelí, nakrájená
  • 5 nebo 6 středně velkých řep, oloupaných a nakrájených na malé kostičky, kromě jedné, která by měla být nastrouhaná
  • 1/2 až 1 šálek nakrájeného kysaného zelí, podle toho, jak výrazný chcete mít svůj boršč
  • 2 litry dobrého (nejlépe domácího) hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 2 středně velké brambory, nakrájené na kostičky (volitelně)
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a pepř dle chuti
  • zakysaná smetana
  • čerstvý kopr

Postup

  1. Ve velkém hrnci s těžkým dnem rozpalte olivový olej a orestujte nakrájenou cibuli dozlatova.
  2. Přidejte nakrájené zelí a nasekaný česnek, dobře promíchejte a vařte ještě minutu nebo dvě.
  3. Přidejte všechny zbývající přísady: řepu, zelí, brambory, pokud je používáte a vývar.
  4. Možná budete muset přidat trochu vody nebo vývaru podle toho, jak hustou máte polévku.
  5. Vařte na středním plameni asi 30 minut nebo dokud řepa a zelí nezměknou.
  6. Dochuťte solí a pepřem, ale pamatujte, že polévka už bude díky přidanému kysanému zelí trochu slaná, proto ji před dosolováním ochutnejte.
  7. Podávejte s pořádným kopečkem zakysané smetany a nasekaným čerstvým koprem.
  8. Stejně jako u většiny polévek i tato chutná ještě lépe další den, kdy se chutě krásně spojí a uleží.
Polévka z řepy a kysaného zelí s kopečkem zakysané smetany a čerstvým koprem v servírovací misce s vedle položenou lžící.
www.kitchenvignettes.blogspot.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.