Boršč je výborná stylová polévka plná chutí a vitamínů se snadnou přípravou. Vyzkoušejte!
Ingredience
- 500 g masa (hovězí nebo vepřové)
- 1/2 menší hlávka zelí (zelené)
- 2 velké červené řepy
- 2 velké mrkve
- 2 velké brambory
- 2 větší stroužky česneku
- 1 cibule
- lžíce másla
- rostlinný olej
- 5 bobkových listů
- 10 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
- 1 polévková lžíce červené papriky
- 1 polévková lžíce kmínu
- 1 až 2 lžíce octu
- zakysaná smetana
Postup
- Všechnu kořenovou zeleninu (řepa, brambory, mrkev, cibuli) včetně masa nakrájíte na menší kostičky.
- Zelí nakrájíte na tenké nudličky.
- V multifunkčním hrnci si rozpalte plátek másla s trochou oleje a osmahněte cibuli a maso po dobu 5 až 7 minut.
- Jakmile je maso „zatáhnuté“, přidáte papriku, kmín, prolisovaný česnek, zamícháte a další minutu restujete.
- Veškerou nakrájenou zeleninu přisypejte do hrnce a po dobu 5 minut zprudka restujete.
- Vše zalijete vodou, tak aby její hladina byla cca 2 až 3 cm nad zeleninou.
- Přidáte zbylé koření – bobkový list, nové koření a pepř.
- Směs v hrnci přivedete k varu na nízké teplotě a necháte mírně probublávat po dobu 6 až 8 hodin.
- Pokud spěcháte můžete vařit na vyšší stupeň po dobu 90 minut.
- Po uplynutí doby vaření vyndáte koření a přisypete nakrájené zelí a 2 polévkové lžíce octa.
- Vaříte další hodinu. Pokud spěcháte, vaříte při vyšším teplotním stupni 20 minut.
- Nakonec dochutíte dle potřeby solí, pepřem nebo octem.
- Podáváte s lžící zakysané smetany navrch.