Borůvkový cheesecake s tvarohem

Borůvkový cheesecake s tvarohem
Příprava: 30 minut Vaření: 125 minut Počet porcí: 12

Máte ve svém životě nějakého milovníka borůvek nebo jím jste vy sami? Udělejte dojem tímto výborným receptem na tvarohový koláč s borůvkami, který je obsahuje uvnitř, ale i na povrchu v podobě omáčky. Máte raději starou dobrou klasiku? Tak potom tu pro vás máme recepty na klasický cheesecake.

Co budeme potřebovat

Na krustu

  • 18 grahamových sušenek
  • 3 lžíce cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 140 g másla (rozpuštěného)

Na náplň

  • 680 g plnotučného tvarohu
  • 210 g cukru
  • 85 g zakysané smetany
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • kůra z 1 citronu
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1/4 lžičky soli
  • 125 ml husté smetany
  • 3 velká vejce
  • 310 g čerstvých borůvek

Na omáčku

  • 460 g čerstvých borůvek
  • 100 g cukru
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • kůra z 1 citronu
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1/4 lžičky soli
  • 60 ml vody

Postup

  • Předehřejte troubu na 160°C.
  • Umístěte rošt do středu trouby.
  • Přidejte grahamové sušenky, cukr a sůl do mísy kuchyňského robota a mixujte, dokud se nerozemelou na prášek.
  • Přidejte máslo a zpracujte, dokud se nespojí.
  • Směs vtlačte na dno formy, aby krusta byla i po stranách.
  • Krustu pečte do světle zlatohnědé barvy, 20 až 25 minut.
  • Nechte vychladnout asi 15 minut.
  • Když forma vychladne pevně zabalte dno a boky do alobalu.
  • Vložte zabalenou formu do velkého plechu.
  • Uvařte si vodu na přípravu horké vodní lázně na pečení borůvkového cheesecaku.
  • Na náplň si vyšlehejte tvaroh, cukr, zakysanou smetanu, vanilku, citronovou kůru, citronovou šťávu a sůl.
  • Pomalu přidávejte hustou smetanu, dokud se nezapracuje. Přidejte vejce, jedno po druhém, dokud se nespojí.
  • Přidejte borůvky. Pomocí gumové stěrky jemně vmíchejte borůvky do náplně, dávejte pozor, abyste je nerozdrtili.
  • Nalijte směs na cheescake do připraveného korpusu.
  • Opatrně nalijte do pekáče tolik vroucí vody, aby sahala do poloviny stěn formy na cheesecake.
  • Pečte tvarohový koláč, dokud nebude po okrajích mírně nafouknutý, asi 1 a 1/2 hodiny.
  • Vypněte troubu a otevřete dvířka trouby asi na 3 cm. Nechte cheesecake dojít v troubě, asi 1 hodinu.
  • Přemístěte na mřížku a nechte 30 minut vychladnout.
  • Ve středním hrnci smíchejte borůvky, cukr, kukuřičný škrob, citronovou kůru, citronovou šťávu a sůl.
  • Přidejte vodu a přiveďte omáčku k varu na středně vysokou teplotu.
  • Snižte teplotu na minimum a vařte, odkryté, za občasného míchání, dokud se omáčka nezbarví do zářivě fialové a nezhoustne, asi 10 minut.
  • Omáčku přendejte do středně žáruvzdorné nádoby a nechte ji asi 30 minut na lince trochu vychladnout.
  • Až budete připraveni k podávání, nalijeme borůvkovou omáčku na nakrájené kousky borůvkového cheesecaku.
Jemná krusta upečená společně s tvarohovou náplní plnou borůvek.
Zdroj: domesticgothess.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.