Pokud trpíte záplavou borůvek z vaší zahrádky, není nic lepšího než si upéct nějakou sladkost, jako například tento tradiční moravský koláč.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 250 g polohrubé mouky
- 125 ml mléka (vlažného)
- 75 g másla
- 20 g droždí
- 40 g cukru
- Žloutek
Na náplň
- 300 g borůvek
- 250 g tvarohu
- Žloutek
- Vanilkový cukr
Na drobenku
- 80 g másla (změklého)
- 100 g cukru
- 100 g hrubé mouky
Na potření
- Lžíce rumu
- 50 g másla (rozpuštěného)
Postup
- Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů
- Do mísy si prosejeme mouku se špetkou soli
- V mouce uděláme důlek, do kterého nalijeme teplé mléko
- Přidáme nadrobené droždí a lžičku cukru
- Zamícháme, přikryjeme a necháme vzejít, na teplém místě, kvásek
- Když je kvásek hotový, přidáme k němu zbývající cukr, změklé máslo, žloutek a vypracujeme těsto
- Těsto musí být hladké a nesmí lepit
- Mísu s těstem zakryjeme, přeneseme na teplé místo a necháme kynout
- Mezitím si připravíme náplň, drobenku a směs na potření frgálu
- Rozpuštěné máslo smícháme s rumem a dáme stranou
- Tvaroh si vyšleháme se žloutkem a vanilkovým cukrem
- Borůvky omyjeme, očistíme a vysušíme
- Na drobenku společně pomačkáme změklé máslo, mouku a cukr
- Když je těsto dostatečně vykynuté, tak ho přendáme na pomoučenou pracovní plochu a vyválíme ho do tvaru koláče
- Na koláč nejprve navrstvíme tvarohovou náplň, kterou stěrkou rovnoměrně rozetřeme
- Poté přidáme borůvky a nakonec frgál zasypeme drobenkou
- Koláč přendáme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 30 minut, dokud jeho okraje nezezlátnou
- Ještě horký frgál po obvodu potřeme připravenou směsí másla a rumu