Borůvkový koláč s drobenkou

Borůvkový koláč s drobenkou

Křehký, jemný a velmi chutný, přesně takový je tento vynikající moučník, po kterém se budete olizovat až za ušima. Skvělé těsto jde ruku v ruce s oblíbeným ovocem a ještě jim k tomu sekunduje máslo, které je součástí posypu.

Ingredience:

Těsto:

Na drobenku:

  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 6 polévkových lžic rozpuštěného neslaného másla

Borůvková náplň:

  • 3 a 1/2 hrnku čerstvých borůvek (můžeme použít i zmrazené)
  • 1/3 hrnku moučkového cukru
  • 1/4 hrnku kukuřičného škrobu
  • 2 čajové lžičky čerstvé šťávy z chemicky neošetřeného citronu
  • 1/4 lžičky mořské soli

Postup:

  • Začneme přípravou drobenky. Do střední misky dáme cukr, mouku, skořici i sůl a promícháme. Přidáme rozpuštěné máslo a pomocí gumové špachtle začneme míchat.
  • Pokračujeme tak dlouho, až se začnou tvořit větší kousky, co drží pohromadě. Hotovou drobenku dáme do lednice, aby se vychladila.
  • Mezitím si nachystáme borůvkovou náplň. Propláchneme borůvky a necháme je na sítu okapat.
  • Okapané ovoce nasypeme do velké mísy, zasypeme cukrem, kukuřičným škrobem, osolíme a zakápneme citronovou šťávou. Náplň dáme rovněž ochladit do lednice k drobence.
  • Podle receptu si připravíme křehké těsto, dáme do formy vyložené pečícím papírem a necháme vychladit.
  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
  • Hned jak těsto vyndáme, přeneseme na něj borůvkovou náplň, rozprostřeme a posypeme drobenkou.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 60 minut, aby byl povrch koláče zlatohnědý a šťáva z ovoce bublala na okraji.
  • Když začne koláč rychle hnědnout, což se většinou po zhruba 40 minutách stává, zakryjeme jej kouskem alobalu.
  • Jakmile je hotovo, vyjmeme formu z trouby a necháme 15 minut odstát. Potom i s pečicím papírem přeneseme na kuchyňskou mřížku a počkáme, až koláč úplně vychladne. Teprve potom ho nakrájíme a servírujeme.

Tip: Ke koláči je super přidat kopeček vanilkové zmrzliny a k tomu pořádnou porci šlehačky.

Drobenkový koláč s borůvkami.
Zdroj: https://www.hummingbirdhigh.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.