Borůvkový koláč s mřížkou

Borůvkový koláč s mřížkou
Příprava: 30 minut Vaření: 50 minut Počet porcí: 10

Není nic lepšího než koláč s čerstvým sezónním ovocem. A proto, až začne borůvková sezóna, vyzkoušejte tento letní dezert s dokonalou máslovou krustou a lahodnou borůvkovou náplní s nádechem citronu. Je opravdu vynikající!

Ingredience

Na těsto:

  • 2,5 šálku hladké mouky (325 gramů)
  • 1 lžíce cukru krystal
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 šálek másla, studeného a nakrájeného na kousky
  • 7 lžic ledové vody

Na náplň:

  • 6 šálků borůvek
  • ¼ šálku hladké mouky
  • ¼ šálek cukru krystal
  • 2 lžíce citronové šťávy, čerstvě vymačkané
  • 1 čajová lžička citronové kůry
  • 1 čajová lžička mleté ​​skořice
  • 1 rozšlehané vejce

K servírování:

  • vanilková zmrzlina

Postup

  1. Do kuchyňského robotu přidejte mouku, cukr, sůl a kostičky másla.
  2. Zapněte pulzní spínač a mixujte 1 minutu, dokud směs nezíská konzistenci podobnou strouhance.
  3. Nakapejte do směsi ledovou vodu.
  4. Uzavřete a pokračujte v pulzním mixování po dobu další 1 minuty.
  5. Pokud stlačíte drobky k sobě a drží pohromadě, máte to správně.
  6. Přendejte těsto (drobenku) do velkého sáčku na zip a rukama umačkejte, aby se všechny drobky spojily tak, že z nich vznikne pěkná a hladká koule na těsto.
  7. Rozdělte těsto na polovinu.
  8. Zabalte každou polovinu samostatně do plastového obalu a nechte je alespoň 1 hodinu v chladu.
  9. Ve velké misce smíchejte borůvky, mouku, cukr, citronovou šťávu, citronovou kůru a skořici a promíchejte.
  10. Odložte.
  11. Rozbalte obě poloviny těsta a vložte mezi 2 kusy pečícího papíru.
  12. Každou polovinu vyválejte válečkem na kruh o průměru 30 cm.
  13. Přendejte první kruh na koláčovou formu o průměru cca 23 cm a jemně umačkejte dolů a zároveň vytvořte okraj.
  14. Pomalu nalijte borůvkovou směs na těsto a špachtlí ji rovnoměrně rozetřete.
  15. Nakrájejte druhý kruh na 10 proužků o šířce 2,5 cm.
  16. Zbytky těsta dejte stranou.
  17. Na borůvkovou náplň položte 5 proužků těsta, rovnoměrně od sebe vzdálených cca 2,5 cm (nezapomeňte použít delší proužky doprostřed a kratší proužky na okraje).
  18. 2. a 4. proužek přeložte na polovinu a nejdelší proužek umístěte do středu, kolmo na prvních 5 proužků.
  19. Umístěte 2. a 4. proužek  zpět přes tento dlouhý pruh.
  20. Přeložte 1., 3. a 5. pruh znovu na polovinu a umístěte o něco kratší proužek  2,5 cm dál.
  21. Dejte 1.,  3. a 5. pruh zpět přes kratší proužek.
  22. Pokračujte v přidávání a střídání proužků tak, abyste vytvořili mřížku.
  23. Pro lepší pochopení přikládáme obrázky:
  24. Zatlačte okraje k sobě a prsty přitlačte tak, aby pořádně držely.
  25. Odřezky můžete umístit podél okraje a zatlačit je do okrajů.
  26. Jemně pomažte vajíčkem mřížkovou krustu a okraje.
  27. Pokud vaše trouba není v tuto chvíli připravena, vložte koláč do ledničky, aby se nerozpadla krusta (máslo v těstě se rychle rozteče při pokojové teplotě).
  28. Předehřejte troubu na 190°C.
  29. Vložte formu s borůvkovým koláčem do trouby a pečte 50 minut, dokud není mřížka zlatohnědá.
  30. Před podáváním nechte borůvkový koláč po dobu 1 hodiny ve formě odstát při pokojové teplotě.
  31. Podávejte kousek borůvkového koláče s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Ukázka přípravy borůvkového koláče.
www.aheadofthyme.com

Připravte si i naše další recepty na jablečné moučníky v 5 různých variantách.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.