Jestliže vás netlačí čas, tak rozhodně vyzkoušejte tento koláč s borůvkami, který je sice časově náročnější, ale stojí za to!
Budete potřebovat:
- 275 gramů změklého másla
- 300 gramů hladké mouky
- 275 gramů + 3 lžíce cukru krupice
- 1 balení vanilkového cukru
- 500 gramů borůvek
- sůl
- 20 gramů kukuřičného škrobu
- 1/4 litru borůvkové šťávy, džusu
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 2 vejce
- 500 gramů nízkotučného tvarohu
- 1 balení vanilkového pudinkového prášku
- 0,5 litru mléka
Postup přípravy:
- Předehřejte si troubu na 180°C a připravte si formu na koláč s průměrem 26 centimetrů.
- V hrnci rozpusťte 150 gramů másla a nechte mírně vychladnout.
- V misce smíchejte prosátou mouku, 150 gramů cukru, vanilkový cukr a špetku soli.
- Přidejte tekuté máslo a vše promíchejte v pevné těsto.
- Těsto pomocí prstů natlačte do připravené formy a dejte ho na 10 minut zapéct do trouby – trochu těsta si ponechte jako drobenku.
- Mezitím si připravte borůvky.
- V misce smíchejte kukuřičný škrob a 5 polévkových lžic borůvkové šťávy.
- Do hrnce nalijte zbytek šťávy a spolu se 3 polévkovými lžícemi cukru přiveďte k varu.
- Poté do vařící šťávy vmíchejte rozmíchaný škrob a za stálého míchání vařte asi 1 minutu.
- Do této směsi pak opatrně vmíchejte ¾ borůvek a nechte asi 10 minut vychladnout.
- Takto připravený borůvkový kompot naneste na těsto a nechte vychladnout.
- Začněte s přípravou krému.
- Nejdříve si uvařte pudink, který je potřeba nechat vychladnout.
- Dále smíchejte tvaroh, 125 gramů másla a 125 gramů cukru a vyšlehejte do hladka.
- Přidejte citronovou šťávu a obě vejce.
- Nakonec do tvarohové směsi vmíchejte po částech vychladlý pudink.
- Opatrně na borůvkovou směs naneste pudinkový krém s tvarohem a zasypte zbylým rozdrobeným těstem a zbytkem borůvek.
- Vložte koláč do trouby a pečte asi 50 minut.
- Před podáváním nechte koláč zcela vychladnout.