Tento koláč ze zakysané smetany a borůvek je lehký a chutný! Čerstvé ovoce v lehkém pudinku vás dostane do kolen pokaždé, co se zakousnete. Tuto variaci na pečený ovocný koláč si naprosto zamilujete a vytvoření náplně zabere méně než 5 minut. Pro další mlsání si připravte tyto recepty na buchty s borůvkami.
Co budeme potřebovat
- 1 listové těsto
- 180 g krystalového cukru
- 240 g zakysané smetany
- 1 vejce
- 1 lžička vanilky
- ½ lžičky mandlového extraktu
- 1 lžíce citronové šťávy
- ½ lžičky soli
- 2 lžíce mouky
- 200 g borůvek
- 45 g studeného másla
- 3 lžíce mouky
- 2 lžíce cukru
- Špetka soli
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů.
- Vyválejte listové těsto a vložte ho do formy na koláče, propíchejte ho vidličkou, abyste zabránili vzniku vzduchových bublin.
- Cukr, zakysanou smetanu, vejce, vanilku, mandlový extrakt, citronovou šťávu, sůl a mouku vyšlehejte do hladka.
- Vmíchejte borůvky.
- Nalijte směs do koláčového základu.
- Okraje těsta zakryjte fólií, aby příliš nezhnědly.
- Pečte 30 minut.
- Zatímco se koláč peče, připravte si drobenku.
- Smíchejte máslo na mouku a vmíchejte cukr a sůl.
- Po 30 minutách pečení koláč vyjměte z trouby, odstraňte fólii a posypte drobenkou.
- Pečte dalších 10-15 minut.
- Před podáváním zcela vychladnout.