Borůvkový kompot

Borůvkový kompot

Připravte si tento kompot z lesních borůvek a mějte tak v zimě zásobu žahouru. Skvěle se hodí nejen jako poleva na knedlíky, ale také do palačinek, ovesných kaší a jiných sladkých snídaní. Zavařování v troubě, snadno a jednoduše.

Ingredience

  • 1 kg lesních borůvek
  • 1 l vody
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 300 g krupicového cukru
  • 150 g želírovacího cukru

Postup

  • Nejprve borůvky důkladně proberte od lístků a properte je vlažnou vodou. Poté nechte okapat.
  • Do hrne nalijte litr vody, cukry (krupicový a želírovací) a kyselinu citronovou.
  • Postupně zahřívejte a za stálého míchání rozpouštějte cukr.
  • Poté do nálevu přidejte borůvky a asi 5 minut povařte.
  • Troubu rozehřejte na 100 °C.
  • Do hlubokého plechu dejte čistou utěrku a na ní nalijte několik centimetrů vody.
  • Kompot začněte plnit do čistých zavařovacích sklenic. Ve sklenicích byste měli mít asi 2/3 borůvek a zbytek dolitý pouze nálevem z nich.
  • Skleničky pevně zavřete víčkem, postavte dnem vzhůru na utěrku v plechu a dejte do trouby sterilovat při teplotě 85°C po dobu 15 minut.
  • Po 15 minutách kompoty vyndejte a nechte vychladnout. Uchovávejte v temnu a chladu.
Sklenice se zavařenými borůvkami.
Zdroj: lifeloveandsugar.com

Přemýšlíte, co s nimi dál? Přinášíme vám skvělé recepty s borůvkami pro každou příležitost!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.