Borůvkový kompot

Borůvkový kompot

Připravte si tento kompot z lesních borůvek a mějte tak v zimě zásobu žahouru. Skvěle se hodí nejen jako poleva na knedlíky, ale také do palačinek, ovesných kaší a jiných sladkých snídaní. Zavařování v troubě, snadno a jednoduše.

Ingredience

  • 1 kg lesních borůvek
  • 1 l vody
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 300 g krupicového cukru
  • 150 g želírovacího cukru

Postup

  • Nejprve borůvky důkladně proberte od lístků a properte je vlažnou vodou. Poté nechte okapat.
  • Do hrne nalijte litr vody, cukry (krupicový a želírovací) a kyselinu citronovou.
  • Postupně zahřívejte a za stálého míchání rozpouštějte cukr.
  • Poté do nálevu přidejte borůvky a asi 5 minut povařte.
  • Troubu rozehřejte na 100 °C.
  • Do hlubokého plechu dejte čistou utěrku a na ní nalijte několik centimetrů vody.
  • Kompot začněte plnit do čistých zavařovacích sklenic. Ve sklenicích byste měli mít asi 2/3 borůvek a zbytek dolitý pouze nálevem z nich.
  • Skleničky pevně zavřete víčkem, postavte dnem vzhůru na utěrku v plechu a dejte do trouby sterilovat při teplotě 85°C po dobu 15 minut.
  • Po 15 minutách kompoty vyndejte a nechte vychladnout. Uchovávejte v temnu a chladu.
Sklenice se zavařenými borůvkami.
Zdroj: lifeloveandsugar.com

Přemýšlíte, co s nimi dál? Přinášíme vám skvělé recepty s borůvkami pro každou příležitost!

Komentáře
  1. Dobrý den, vyzkoušel jsem spoustu způsobů. Mám ale stále problém. Nepodařilo se mi nikdy docílit toho, aby zavařené fazolky byly krásně světle zelené. Tak jako od Bonduel. Poradíte? Jiří Macháček. Děkuji

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.