Bosenské masové špalíčky z jehněčího masa

Bosenské masové špalíčky z jehněčího masa

Tento jednoduchý recept má v kulinářství bohatou historii. Předpokládá se, že do ho Bosny přinesla Osmanské říše, která byla v balkánské oblasti přítomna téměř 500 let. Proto neváhejte ochutnat tento léty ozkoušený recept na čevabčiči s nadýchaným tureckým chlebem.

Co budeme potřebovat

Na čevabčiči

  1. 600 g mletého hovězího masa
  2. 300 g mletého jehněčího masa
  3. 3 stroužky česneku (prolisovaný)
  4. Lžička soli
  5. Lžička pepře

Na pita chléb

  1. 2 lžičky sušeného droždí
  2. 500 g hladké mouky
  3. 2 lžičky soli
  4. Lžíce olivového oleje

Postup

  1. Ve velké míse smícháme sůl, hovězí a jehněčí maso
  2. Maso společně dobře propracujeme, aby se rovnoměrně spojilo
  3. Propracované maso překryjeme fólií a dáme přes noc do lednice odpočinout
  4. Mezitím si připravíme pita chléb
  5. Smícháme si ve velké místě droždí s 300 ml teplé vody
  6. Droždí necháme 5 minut odležet, dokud nevzejde kvásek a poté přidáváme mouku, sůl a olej
  7. Směs vypracujeme do vláčného těsta
  8. Těsto přemístíme na pomoučenou pracovní plochu a hněteme ho, dokud těsto není měkké, hladké a elastické
  9. Když je těsto připravené dáme ho do mísy lehce vymazané olejem a přikryjeme utěrkou
  10. Těsto necháme odpočinout alespoň hodinu, aby nakynulo
  11. Troubu si předehřejeme na 200 – 220 stupňů a plech umístíme do středu trouby
  12. Z těsta vytvoříme 8 stejně velkých kuliček, které dlaní zploštíme a poté rozválíme do placek o velikosti asi 20 centimetrů
  13. Rozehřátý plech vyndáme z trouby, pomoučíme ho a na něj položíme rozválené těsto
  14. Rychle ho vrátíme do trouby a pečeme 4-5 minut, dokud se těsto nenafoukne a nezezlátne
  15. Druhý den do masa přidáme česnek a pepř
  16. Mokrými rukama začneme z masové směsi tvarovat špalíčky o velikosti ukazováčku
  17. Před každým novým špalíčkem si namáčíme ruce, aby se nám směs na ně nelepila
  18. Předehřejeme si pánev na střední teplotu a necháme na ní rozehřát olej
  19. Vytvarované čevabčiči začneme postupně na pánvi ze všech stran opékat
  20. Podáváme je s připraveným domácím tureckých chlebem a čerstvě nakrájenou cibulí
Bosenský recept na čevabčiči s ajvarem a pita chlebem.
Zdroj: angsarap.net

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.