Pokud patříte mezi milovníky brambor, měli byste tento recept určitě vyzkoušet!
Pochutnejte si na výborném zahraničním pokrmu, který je hotový za pouhých 40 minut.
Ingredience
- 1 větší lilek
- 1 cuketa
- 500 g uvařených brambor se slupkou
- 1 plechovka rajčat
- 400 g mletého hovězího masa
- 1 velké masité rajče zbavené slupky a pokrájené
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- skořice
- bobkový list
- nové koření
- sušené oregano
- mletý kmín
- sůl, pepř
- 1 čajová lžička cukru
- olivový olej
- 300 ml mléka
- 3 polévkové lžíce hladké mouky
- 2 polévkové lžíce másla
- muškátový oříšek
Postup
- Cuketu a lilek nakrájejte na plátky a z obou stran dobře opečte na olivovém oleji.
- Zeleninu sundejte z tepla a osolte ji.
- Na olivovém olej opečte cibuli, nakrájenou nadrobno, přidejte stroužek česneku, nakrájeného na plátky, přidejte maso a smažte.
- Maso opepřete, přidejte do něj špetku skořice, oregano, mletý kmín, bobkový list a nové koření.
- K masu přidejte nakrájené čerstvé rajče s plechovkou sterilovaných rajčat, oslaďte lžičkou cukru a pomalu vařte asi 1 hodinu.
- Brambory nakrájejte na plátky a pokládejte je na dno vymazané zapékací mísy. Na brambory dále navrstvěte polovinu masové směsi.
- Na maso položte vrstvu lilku a cukety a celý proces opakujte, dokud nepoužijete veškeré materiál.
- Připravte si bešamel.
- Rozehřejte máslo a přidejte do něj mouku. Vytvořte jíšku a začněte postupně přilévat mléko. Stále míchejte pomocí metličky, aby se v bešamelu nevytvořily hrudky. Míchejte tak dlouho, dokud bešamel nezhoustne.
- Dochuťte jej solí, pepřem a trochou nastrouhaného muškátového oříšku.
- Následně na musaku z brambor bešamel nalijte a pečte v troubě, předehřáté na 190 °C po dobu 40 minut.
Dáváte přednost vlastnoručně umletému masu? Pak prozkoumejte recenze na elektrické mlýnky na maso a pořiďte si takový, který vám usnadní práci v kuchyni.