Jestli se vám zdá tenhle guláš trochu zvláštní, je to zbytečné. Hovězí dodá nezapomenutelnou a zcela jedinečnou chuť a brambory vyzdvihne na vyšší úroveň. Touto pochoutkou potěšíte své blízké i případné návštěvníky.
Ingredience:
- 1 kg masa na steaky
- Hrubá mořská sůl podle chuti
- Mletý černý pepř podle potřeby
- 1 – 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 středně velké cibule
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 1/4 hrnku rajčatového protlaku
- 2 lžíce maďarské sladké papriky
- 1 lžička celého kmínu
- 4 hrnky hovězího vývaru
- 1 kg menších brambor
Na ozdobu:
- Zakysaná smetana
- Nasekaná čerstvá petržel
Postup:
- Maso nakrájíme na plátky/steaky. Cibuli očistíme a nasekáma na hrubší kousky. Steaky osolíme, opepříme a zatím odložíme stranou.
- V hrnci zahřejeme olej a postupně na něm osmažíme všechny steaky z obou stran dokud nezhnědnou, cca 5 minut z každé strany.
- Takto upravené steaky přeneseme na prkénko a nakrájíme na stejné velké kousky cca 1 x 2 cm.
- Do hrnce dáme cibuli, ocet a za občasného míchání restujeme asi 5 minut, až bude cibule měkká.
- Vmícháme rajčatový protlak s kořením a vaříme cca 1 minutu.
- Přilijeme vývar, přihodíme oloupané a na kostky nakrájené brambory a přivedeme k mírnému varu.
- Necháme vařit zhruba 30 minut. Jakmile budou brambory měkké, máme hotovo.
- Nakrájené steaky přihodíme do hrnce i se šťávou, která z nich zůstala na prkénku.
- Vaříme, aby se maso důkladně prohřálo. Dochutíme solí a pepřem.
- Servírujeme ozdobené zakysanou smetanou a posypané petrželkou. Kdo chce, může ještě posypat čerstvě mletým pepřem.