Chybí vám nápad jakou přílohu podávat k vašemu masu, zelenině nebo hledáte něco k zakousnutí?
Připravte si naše recepty na bramborové krokety a pochutnejte si s námi.
Postupy i příprava je jednoduchá a zvládne je každý!
Naše recepty
Jak vybrat správné brambory pro vaše jídlo?
Brambory jsou rozděleny do kategorií podle struktury dužiny a nejlepšího způsobu přípravy. Toto jsou tři klasifikace textury brambor:
Škrobové brambory
Mají vysoký obsah škrobu se suchou moučnou dužninou. Suchá struktura vnitřku brambor způsobuje, že se snadno drolí a lámou, takže jsou ideální pro výrobu bramborové kaše nebo jako pečené brambory. Suchá dužina také nasákne tekutiny jako houba, takže veškeré mléčné výrobky nebo máslo přidané do brambor se rychle a rovnoměrně vstřebají. Brambory s vysokým obsahem škrobu jsou také nejlepšími kandidáty na smažení hranolek. Vnější část absorbuje olej a stává se lahodně křupavou, zatímco vnitřek zůstává nadýchaný.
Voskové brambory
Voskové brambory obsahují velmi málo škrobu a mají krémovou dužinu s vysokým obsahem vlhkosti. Tyto brambory mají obvykle tenkou slupku a není nutné je před vařením loupat. Na rozdíl od škrobových brambor, které se vařením rozpadnou, voskové brambory drží svůj tvar. Díky tomu jsou ideální do polévek a dušených pokrmů, do bramborových salátů nebo k zapékání.
Univerzální brambory
Univerzální brambory jsou to nejlepší z obou světů. Obsahují střední množství škrobu, který jim dodává nadýchanou texturu při šťouchání nebo pečení. Mají ale také střední obsah vody, což jim pomáhá držet tvar při dušení, opékání nebo smažení na pánvi. Výběr univerzálních brambor poskytuje nejvíce možností, pokud jde o přípravu.