Připravte si tyto domácí bramborovo-sýrové krokety, aby si pochutnala celá rodina. Obalené ve zlatavé strouhance se můžou péct nebo smažit.
Co budeme potřebovat
- 750 g moučných brambor (nakrájených na 1,5 cm kostky)
- 125 g zralého čedaru (nastrouhaného)
- 1 vejce plus 1 žloutek
- 70 g strouhanky
- 750 ml slunečnicového nebo rostlinného oleje (na smažení – volitelně)
- omáčka dle vlastního výběru (k podávání)
Postup
- Brambory dejte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu.
- Jakmile se vaří, snižte teplotu a vařte 15 minut, nebo dokud brambory nezměknou.
- Sceďte a poté nechte mírně vychladnout.
- Vraťte brambory do hrnce a přidejte sýr, trochu koření a žloutek.
- Dobře rozmačkejte šťouchadlem na brambory nebo vidličkou, dokud nebude směs hladká.
- Ochuťte kořením a podle potřeby upravte a nechte mírně vychladnout.
- Když je směs dostatečně vychladlá, vytvarujte navlhčenýma rukama do 16 malých špalků.
- Rozšlehané vejce dejte do misky a strouhanku do druhé misky.
- Každou kroketu ponořte do vajíčka, poté do. strouhanky.
- Dejte na plech a 1 hodinu chlaďte, aby ztuhly.
- Krokety lze péct nebo smažit. Chcete-li péct, zahřejte troubu na 180 stupňů a pečte 20-25 minut, dokud nebudou tmavě zlaté a křupavé.
- Alternativně zahřejte olej v hlubokém hrnci na 200 °C.
- Krokety smažte v dávkách asi 3 minuty na várku, obracejte, dokud nejsou zlaté ze všech stran.
- Vyjměte je z oleje pomocí děrované lžíce a nechte okapat na kuchyňském papíru.
- Okořeníme a podáváme horké s oblíbenou omáčkou.
Samozřejmě je tu nekonečně mnoho možností, jakou přílohou oživit své jídlo. Vyzkoušejte také naše recepty se sladkými bramborami, smaženou rýži nebo klasické knedlíky.