Bramborové krokety se slaninou a sýrem

Bramborové krokety se slaninou a sýrem

Tyto luxusní krokety z brambor, slaniny a dvou druhů sýra jsou křupavé zvenku, měkké uvnitř a zamiluje si je snad každý. Přesvědčte se o tom sami! Přinášíme vám také recept na skvělý dip, který krokety krásně doplní.

Ingredience

Na krokety:

  • 1,4 kg brambor nakrájených na kostky
  • 8 lžic másla
  • ½ lžičky soli nebo podle chuti
  • ¼ lžičky pepře nebo podle chuti
  • 2 lžíce mléka
  • 1 velké vejce
  • 6 plátků nakrájené slaniny
  • ¼ šálku čerstvé petrželky, nasekané
  • 110 g čedaru, nakrájeného na kostky
  • 110 g sýra provolone, nakrájeného na kostky
  • 1 šálek hladké mouky
  • 3 velká vejce rozšlehaná
  • 1 hrnek strouhanky
  • rostlinný olej na smažení

Na dip:

  • 1 šálek zakysané smetany
  • 2 plátky slaniny, nakrájené
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 2 lžíce čerstvé, nasekané petrželky
  • ¼ lžičky soli nebo podle chuti
  • ¼ lžičky pepře nebo podle chuti

Postup

  1. Umístíme brambory do hrnce a naplníme jej studenou vodou tak, aby brambory zcela pokryla.
  2. Do vody přidáme asi 1 lžičku soli a promícháme.
  3. Brambory přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut, nebo dokud nejsou brambory měkké.
  4. Mezitím opečeme slaninu dokřupava.
  5. Pokud děláme i dip, orestujeme všechnu slaninu (celkem 8 plátků) dohromady a 1/4 z ní si necháme na dip.
  6. Brambory scedíme a přidáme je do velké mísy.
  7. Přidáme máslo, sůl, pepř, mléko, vejce a rozmačkáme šťouchadlem na brambory.
  8. Vmícháme slaninu a petrželku.
  9. Připravíme si 3 mělké talíře, jeden s moukou, jeden s rozšlehanými vejci a jeden se strouhankou.
  10. Vejce a mouku můžeme ještě dochutit solí a pepřem.
  11. Pro trochu kouřové chuti můžeme do mouky přidat trochu uzené papriky.
  12. Pomocí malé naběračky na zmrzlinu nabereme tolik směsi, aby se dala srolovat na porci velikosti golfového míčku.
  13. Do středu položíme malou kostku sýra čedar a provolone.
  14. Bramborovou směs obalíme kolem sýrů a vytvarujeme ji buď do koule nebo do tvaru válce.
  15. Položíme na talíř a opakujeme se zbývajícími přísadami.
  16. Krokety nejprve obalíme v mouce, poté je ponoříme do rozšlehaného vejce a nakonec je obalíme ve strouhance.
  17. Odložíme je na talíř, dokud nebudou připraveny ke smažení.
  18. Můžete je také dát asi na hodinu do lednice, to zajistí, že budou držet tvar.
  19. Přidáme rostlinný olej do pánve tak, abychom ho tam měli alespoň několik centimetrů, a zahřejeme jej na středně vysokou teplotu.
  20. Smažíme krokety po dávkách ( pouze asi 4 nebo 5 najednou, záleží také na tom, jak velký máte hrnec).
  21. Umístíme je na utěrkou vyloženou mísu, aby trochu vychladly.
  22. Nyní si připravíme dip.
  23. Přidáme všechny ingredience na dip do misky a promícháme.
  24. Krokety podávejte teplé s dipem.
Krokety z brambor, slaniny a dvou druhů sýra servírované na talířku.
www.jocooks.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.