Připravte si perfektní placičky z brambor a cuket, na které potřebujete jen pár ingrediencí, jsou neuvěřitelně jednoduché a skvělé třeba jako předkrm.
Ingredience
- 450 g cuket, nastrouhaných
- 450 g brambor
- 4 lžíce fazolové mouky (můžete také použít hladkou nebo bezlepkovou mouku)
- 2 velká vejce
- 1/2 šálku nasekané pažitky
- 2 lžičky kurkumy
- sůl a pepř
- 6 lžíc olivového oleje
- tzatziki (volitelné)
Postup
- Nastrouhanou cuketu dejte do mísy a promíchejte se špetkou soli.
- Dejte stranou.
- Brambory oloupejte a nastrouhejte.
- Nastrouhané brambory dejte do jiné misky a opláchněte vodou, abyste se zbavili části škrobu.
- Slijte a vymačkejte přebytečnou vodu.
- Nastrouhanou cuketu vezměte a vymačkejte z ní přebytečnou vodu.
- Vmíchejte k cuketě nastrouhané brambory a mouku.
- Nastrouhanou zeleninu ještě jednou pořádně promáčkněte, aby vytekla přebytečná voda.
- Vmíchejte vejce, pažitku, kurkumu, asi další lžičku nebo dvě soli a pepř.
- Na pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje na středně vysokou teplotu.
- Odeberte 1/3 šálku zeleninové směsi a položte ji na rozpálenou pánev.
- Použijte lžíci k vyrovnání směsi na kolečka o tloušťce asi 1 centimetr.
- Smažte dle velikosti pánve více karbanátků najednou.
- Karbanátky opékejte z každé strany asi 3 až 4 minuty, nebo dokud nejsou okraje krásně zlatavě hnědé.
- Hotové karbanátky položte na talíře.
- Do pánve nalijte další 2 lžíce oleje a pokračujte ve smažení zbytku karbanátků.
- Podle potřeby přidejte další olej.
- Pokud chcete, podávejte karbanátky s tzatziki.
- Podávejte nejlépe ihned.
Pojďme se společně podívat také na recepty ze zapečené cukety! Ať už ji připravíte klasicky se sýrem, mletým masem či zeleninou, výsledkem vždy bude chutná a zdravá pochoutka.