Bramborový závin s mákem a švestkami

Bramborový závin s mákem a švestkami
Příprava: 30 minut Vaření: 50 minut Počet porcí: 10

Záviny, chcete-li štrúdly, jsou ve svých nesčetných podobách jednou z nejvděčnějších pečených dobrot. Vyzkoušejte jeden méně tradiční recept z bramborového těsta, který se skvěle hodí třeba k odpolední kávě.

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 180 g uvařených brambor
  • 1 vejce
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 100 g cukru
  • kůra z 1 citronu
  • 1 prášek do pečiva
  • 220 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce mléka
  • 1 vejce na potření

Na náplň:

  • 200 g švestek
  • 150 g mletého máku
  • 200 ml mléka
  • 2–3 lžíce másla
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 vanilkového cukru
  • kůra z 1/2 citronu
  • 1 lžíce rozinek namočených v rumu
  • moučkový cukr podle chuti

POSTUP

  • Nejprve si připravte makovou náplň.
  • Mléko v hrnci přiveďte k varu, přidejte k němu mák, vanilkový a moučkový cukr podle chuti (můžete dosladit i později), skořici a pomalu za stálého míchání vařte, dokud nevznikne hustá kaše.
  • Do této směsi postupně přimíchejte máslo, citrónovou kůru a rozinky (i s rumem) a nechte vychladnout.
  • Švestky omyjte, rozpulte a vypeckujte.
  • Následuje příprava těsta.
  • Brambory nastrouhejte najemno nebo prolisujte a zapracujte do nich vejce, máslo, cukr a citronovou kůru.
  • Potom přisypte mouku s práškem do pečiva a rychle vypracujte pružné těsto.
  • Podle potřeby přidejte pár lžíc mléka.
  • Ihned rozválejte (velikost jednotlivých závinů zvolte podle potřeby), potřete makovou náplní, obložte švestkami (pokud nejsou příliš sladké pocukrujte) a zaviňte.
  • Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 35 minut.
Sladký nakrájený bramborový závin a na talíři.
www.tescoma.sk

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.