Záviny, chcete-li štrúdly, jsou ve svých nesčetných podobách jednou z nejvděčnějších pečených dobrot. Vyzkoušejte jeden méně tradiční recept z bramborového těsta, který se skvěle hodí třeba k odpolední kávě.
INGREDIENCE
Na těsto:
- 180 g uvařených brambor
- 1 vejce
- 80 g rozpuštěného másla
- 100 g cukru
- kůra z 1 citronu
- 1 prášek do pečiva
- 220 g polohrubé mouky
- 2 lžíce mléka
- 1 vejce na potření
Na náplň:
- 200 g švestek
- 150 g mletého máku
- 200 ml mléka
- 2–3 lžíce másla
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 vanilkového cukru
- kůra z 1/2 citronu
- 1 lžíce rozinek namočených v rumu
- moučkový cukr podle chuti
POSTUP
- Nejprve si připravte makovou náplň.
- Mléko v hrnci přiveďte k varu, přidejte k němu mák, vanilkový a moučkový cukr podle chuti (můžete dosladit i později), skořici a pomalu za stálého míchání vařte, dokud nevznikne hustá kaše.
- Do této směsi postupně přimíchejte máslo, citrónovou kůru a rozinky (i s rumem) a nechte vychladnout.
- Švestky omyjte, rozpulte a vypeckujte.
- Následuje příprava těsta.
- Brambory nastrouhejte najemno nebo prolisujte a zapracujte do nich vejce, máslo, cukr a citronovou kůru.
- Potom přisypte mouku s práškem do pečiva a rychle vypracujte pružné těsto.
- Podle potřeby přidejte pár lžíc mléka.
- Ihned rozválejte (velikost jednotlivých závinů zvolte podle potřeby), potřete makovou náplní, obložte švestkami (pokud nejsou příliš sladké pocukrujte) a zaviňte.
- Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 35 minut.