Brambory nemusíte podávat pouze jako přílohu k masu.
Výborné jsou také recepty na brambory na sladko.
Zkuste tradiční sladké knedlíky, ale i netradiční batátový koláč!
Naše recepty
Kde se vzaly sladké brambory?
Batáty jsou jedním z nejstarších druhů zeleniny, kterou lidstvo zná.
Vědci se domnívají, že byly pěstovány ve Střední Americe již před tisíci lety. Jejich první výskyt se datuje do roku 750 př. v peruánských záznamech.
Do Evropy je poprvé přivezl Kryštof Kolumbus, který je objevil na své cestě v roce 1492. Zelenina se mu zalíbila natolik, že si ji při čtvrté cestě odvezl domů, aby ji pěstoval v Evropě.
Protože sladké brambory byly ve Španělsku velmi oblíbené, španělští dobyvatelé je vzali na cesty, a tak je španělští námořníci v 16. století přivezli do Číny a v 17. a 18. století se batáty rozšířili po Asii, Africe a Latinské Americe.
Proslavily se nejen jako zdroj potravy, ale také jako zdroj škrobu a alkoholu. K popularitě batátů přispěla i jejich nenáročnost na pěstování.