Nebo také známé jako Svatomartinské rohlíčky s mákem, jsou starou dobrou českou klasikou, která nikdy nikoho nemohla zklamat! Nadýchané těsto plné jemné a krémové náplně, je volbou číslo jedna pro každé jarní a sváteční mlsání!
Co budeme potřebovat
- 150 g smetanového sýru (měkkého)
- 250 g másla (změklého)
- 60 g krystalového cukru
- 3 lžičky citronové kůry
- lžička vanilkového extraktu
- ¼ lžičky soli
- 450 g hladké mouky
- 400 g mletého máku
- 200 ml vody
- vejce
- lžíce mléka
- 2 lžíce moučkového cukru
Postup
- Nejdřív si připravíme náplň.
- Na makovou umeleme mák najemno.
- Vsypeme moučkový cukr do vody a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí.
- Přidáme mák a mícháme do zhoustnutí.
- Odstavíme z ohně, přidáme 2 lžičky citronové kůry a necháme makovou náplň úplně vychladnout.
- Ve velké míse vyšleháme smetanový sýr, máslo a 60 g krystalového cukru za pomoci mixéru, dokud směs nebude světlá a nadýchaná.
- Všleháme 1 lžičku citronové kůry, vanilku a sůl.
- Přidáme mouku a znovu šleháme na malé otáčky, dokud se nespojí.
- Těsto vyklopíme na lehce pomoučněnou plochu.
- Rozdělíme ho na čtyři stejné části.
- Z každé části vytvarujeme kouli.
- Těsto přikryjeme a chladíme asi 1 hodinu, dokud se s ním nebude dát lehce pracovat.
- Na lehce pomoučeném povrchu vyválíme z jedné koule těsta kruh.
- Lžící naneseme asi ¼ náplně na těsto a rozetřeme jí po celém povrchu, tak aby zbyl asi 1 centimetr od okraje.
- Těsto nakrájíme na 12 trojúhelníků a od široké části začneme rolovat směrem do středu.
- Rohlíčky s mákem rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem.
- Opakujeme se zbývajícím těstem a náplní.
- Poté je přikryjeme a chladíme asi 45 minut.
- Troubu si předehřejeme na 160 stupňů.
- Vejce a mléko společně ušleháme a rohlíčky lehce potřeme.
- Pečeme 15 až 18 minut, dokud nejsou rohlíčky světle zlatohnědé.
- Po vyndání je umístíme na mřížku a chladíme.
- Pokud chceme, vychladlé rohlíčky posypeme moučkovým cukrem.
Stejně dobré jako tyto recepty na makové rohlíčky jsou ještě tyto makové záviny, které si nesmíte nechat ujít. Perfektně se hodí ke kávě, ale i jako slavnostní pohoštění například na Velikonoce!