Perfektní sýr pro perfektní francouzský večer! Přečtěte si jak si sýr Brie nejlépe vychutnat a s čím ho spárovat

Lahodný krémový prostě dokonalý francouzský sýr Brie. Pokud toužíte po úžasném francouzském večeru, tak tento sýr je přesně to co hledáte.

Přečtěte si o tom, jak si ho nejlépe vychutnat. Můžete ho jíst, jak samostatně, tak v kombinaci s jinými surovinami či dalšími recepty. V tomto článku se dozvíte i s jakým vínem ho spárovat, aby váš chuťový zážitek byl co nejintenzivnější!

Tento sýr se hodí opravdu ke všemu.

Co je to sýr Brie?

Brie je známý svou nadýchanou bílou kůrou a krémovým vnitřkem. Je vyroben z kravského nebo kozího mléka a jeho chuť je smetanově jemná a s náznakem ořechů, během vychutnávání můžou vycvičené jazyky cítit jemné tóny čerstvých hub a restovaného másla, které přecházejí do krémového závěru.

Brie, původem ze Seine-et-Marne v severní Francii, je oblíbený pro svou charakteristickou jemnou chuť a ve středověku dokonce zdobil královské stoly.

Úžasný francouzský sýr plný jemné krémové chuti.
Zdroj: melaniecooks.com

Jak se vyrábí sýr Brie?

Dosažení správné konzistence a plné chuti je potřeba nechat sýr, aby se sám uzrál. Pro rozvoj chuti a textury je zásadní, aby sýr uvnitř vyzrál sám, bez zbytečných zásahů.

Proces začíná pasterizovaným nebo syrovým mlékem od krav a do mléka se přidávají enzymy a syřidla, která napomáhají srážení mléka. Pro vznik bílé plísně na povrchu sýra se také přidává kvasinková kultura.

Jakmile se vytvoří sýřenina, nakrájí a nabere se do forem a přebytečná syrovátka se slije. Poté se sýřenina opatrně nasolí, aby se zabránilo vytvoření nadměrné plísně a zároveň se regulovala kyselost, protože příliš mnoho kyselosti by narušilo jemnou chuť.

Sýr pak týden odpočívá, což podporuje vznik bílé plísňové kůrky a dojde k rozvinutí chutí. Sýr obvykle dozrává za 4-5 týdnů, přičemž velmi zralé varianty mají téměř tekutou konzistenci.

Nakrájený francouzský sýr na dřevěném prkénku.
Zdroj: blog.liebherr.com

Nutriční hodnoty Brie (na 100 g)

KalorieSacharidyCukryTukyNasycené mastné kyselinyBílkovinyVlákninaSůl
333 kcal0,5 g0 g28 g17 g21 g0 g629 mg

Čím můžeme Brie nahradit?

Pokud chcete nahradit Brie jiným sýrem, pak s měkkými zrajícími sýry s jejich nadýchanou plísňovou kůrkou dosáhnete těch nejlepších výsledků.

Camembert, o něco pevnější ve své struktuře a se silnější chutí. Jinak s Brie sdílí mnoho stejných vlastností. Se zemitou chutí hub a lehkým nádechem karamelizovaného másla, by mohlo dojít velmi snadno k záměně. Brie má vyšší procento mléčného tuku než camembert. Velikost, ve kterých se Brie vyrábí, se pohybuje mezi 22 – 35 centimetry a velikost camembertu je v průměru 12 centimetrů.

Brie je často ve srovnáván s hermelínem. Brie je texturou jemnější a s lehčími tóny smetany a másla, zatímco hermelín má hlubší tóny hub a bylinek. Oba jsou pokryty charakteristickou bílou plísňovou kůrkou.

Další typy podobných sýrů: Saint-André, nebo Brillat-Savarin

Rozdíl mezi camembertem a brie.
Zdroj: culturecheesemag.com

S čím sýr Brie podávat?

Díky své jedinečné chuti je Brie obzvláště lahodný na světlém chlebu, vylepšený přidáním hrušky, jablka, hroznového vína nebo mandlí či kandovaných ořechů.

Brie lze také nakrájet a přidat do salátu nebo ho ugrilovat s portobello houbami.

Běžně se také podává na obložených talířích a páruje se s ovocem, ořechy a chlebem nebo bagetou. Přidávají se k němu i džemy, jako je fíkový džem nebo kompot z višní, ale i med.

Protože se sýr velmi snadno rozpouští, je také ideální pro dochucení polévek a omáček, sendvičů, těstovin a pizzy. Za tímto účelem předem odstraňte kůrku. Nebo si s ním upečete tyto slané koláče.

Můžete si z něj připravit i jednu z těchto perfektních sýrových pomazánek a spojit ho s křupavým pečivem.

S jakým vínem můžeme sýr spárovat:

  • Chardonnay (podávejte například společně s karamelizovanou cibulkou, jablky a pizzou se sýrem /salátem s kuřecím masem a sýrem Brie v pekanové krustě/sýrem s broskevemi, a prosciutto crostini)
  • Pinot Noir (podávejte například společně s ostružinovými koláčky se sýrem Brie a vlašskými ořechy/těstovinami se slaninou a bazalkou a sýrem /grilovaným sendvičem se sýrem, broskví a bazalkou/pečeným Brie s jablky, hruškami a pekanovými ořechy)
  • Chenin Blanc (podávejte například společně se sendviče se šunkou pečeným na medu jako v tomto receptu na sendvič s grilovaným sýrem/kuřetem plněným Brie)
  • Ryzlink rýnský (podávejte například společně s Brie v těstíčku s třešněmi a pistáciemi/meruňkovými quesadillami)
  • Šampaňské (podávejte například společně s Brie pečeným na malinách/pečeným Brie s třešněmi a tymiánem připravte si ho podle této receptury na grilovaný sýr)
Nejrůznější recepty se sýrem Brie.
Zdroj: Befunky.com

Jak sýr skladovat?

Brie uchovávejte v lednici v původním obalu, dokud ho nebudete chtít konzumovat.

Po vyndání počkejte asi hodinu, než se sýr ohřeje na pokojovou teplotu, abyste dosáhli té nejlepší chuti a textury.

Po otevření sýr zabalte do původního obalu nebo voskového papíru, a poté pevně zabalte do igelitu nebo fólie. Takto sýr vydrží až dva týdny.

Brie lze také, až na tři měsíce, zmrazit. Chcete-li sýr zmrazit, pevně ho zabalte do plastového obalu nebo fólie a uložte do sáčků na zip a vytlačte vzduch. Před konzumací nechte sýr přes noc rozmrazit v lednici. Konzistence brie po zmražení může být mírně ovlivněna, proto se bude nejlépe hodit do pokrmů, které budeme vařit vařených.

Použité zdroje

Brie, Castello
What Is Brie Cheese?, Peggy Trowbridge Filippone , The Spruce Eats 22. 07. 2021
FreshMAG UK, All about Brie – The Classic French Cheese
The Best Wine and Brie Pairings, JJ Buckley Fine Wines, JJ Buckley Fine Wines 03. 03. 2020