Přemýšlíte nad tím, co si uděláte na Štědrý den za snídani?
Co takhle vyzkoušet brioškový chléb a ozdobit ho bourbonovo-karamelovou polevou?
Sice se nejedná o tradiční karamelové cukroví, ale nemusíte se každý rok držet svých tradic.
Pokud se bojíte, že vaše ratolesti by tento dezert nechtěly jíst, můžete jim připravit podle tohoto receptu klasickou vánoční štolu.
INGREDIENCE NA CHLÉB
- 2 lžíce rozpuštěného nesoleného másla
- 2 hrnky plnotučného mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/3 hrnku krystalového cukru
- špetka soli
- 4 vejce
- 6 hrnků na kousky nakrájených briošek (seženete je například v Makru)
INGREDIENCE NA KARAMEL
- 1 hrnek krystalového cukru
- 1/4 lžičky čerstvé citronové šťávy
- 4 lžíce nesoleného másla nakrájeného na kousky
- 1 hrnek smetany
- 2 lžíce bourbonu
- 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
POSTUP
- Připravte si první těsto na chleba. Použijte pečicí formu o průměru 20 centimetrů (v případě hranaté formy 20×20 centimetrů).
- V misce rozšlehejte mléko, rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt, cukr a sůl. Rozšlehejte zvlášť vejce a přidejte je do misky. Poté přidejte nakrájené briošky a nechejte 30 minut odstát.
- Předehřejte si zatím troubu na 180 °C.
- Těsto dejte do formy na pečení a dejte péct na zhruba 30 až 40 minut.
- Připravte si mezitím bourbon-karamelovou polevu. V hrnci smíchejte cukr, citronovou šťávu a 1/4 hrnku vody. Směs přiveďte k varu a za stálého míchání dřevěnou vařečkou ji vařte, dokud cukr nezhustne a neztmavne. To bude trvat zhruba 10 až 14 minut.
- Hrnec odstavte a vmíchejte do něj máslo, přidejte opatrně smetanu, bourbon a vanilkový extrakt. Potom karamel míchejte, dokud se všechny ingredience dokonale nespojí.
- Potom dejte hrnec zpět na mírný oheň a vařte zhruba 10 minut, dokud není karamel dostatečně hustý.
- Hrnec dejte bokem, nechejte vychladnout, a potom jím ozdobte upečený brioškový chléb.