Příprava: 10 minut
Vaření: 40 minut
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 50 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 4
Ingredience
- 350 g brokolice
- 10 lžic olivového oleje
- 2 stroužky drceného česneku
- 1 lžíce bazalky
- 10 cl suchého bílého vína
- sůl
- mletý pepř (podle chuti)
- 400g kuřecí prsa
- 4 lžic olivového oleje
- 2 lžíce koření na kuře
Omáčka:
- 2 lžíce másla
- 4 lžíce hladké mouky
- 1 kostka zeleninového bujónu
- 200 g sýr Gouda
- 25 cl smetany 12%
- sůl
- pepř
Postup receptu
- Omáčka: v malém hrnci si připravíme světlou máslovou jíšku, zeleninový bujón a vše necháme asi 15 minut pomalu provařit
- Přidáme smetanu, nastrouhaný sýr, osolíme, opepříme a za stálého míchání na mírném ohni vaříme, až se sýr rozpustí
- V hrnci nebo v hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme česnek a mírně orestujeme
- Dále přidáme brokolici a přehazujeme, až jsou růžičky brokolice pokryté olejem
- Následně osolíme, opepříme a dusíme zhruba 5 minut
- Růžičky vyndáme drátěnou naběračkou do připravené mísy
- Do pánve přilijeme víno, přidáme bylinky, krátce povaříme a přelijeme brokolici
- Kuřecí prsa naporcujeme na plátky, promícháme s olejem a kořením
- Na pánvi rozpálíme olivový olej, rychle orestujeme kuřecí maso, které vyjmeme do připravené misky
- Do pánve přidáme 2 lžičky vývaru, provaříme a nalijeme na kuřecí maso
- Servis: na předehřátý talíř dáme připravenou brokolici, plátky kuřecích prsíček a přílohu podle své chuti
- Doporučená příloha: vařený brambor, ale nebojte se připravit si třeba gnocchi nebo nakrájet italskou ciabbatu