Brokolice, velmi zdravá zelenina se zajímavým vzhledem i chutí, která má v kuchyni rozmanité využití.
Nejčastěji se z ní připravují přílohy k masu a polévka, další možností je její zapečení v troubě.
Pojďme si dnes společně představit recepty na brokolicovou pomazánku.
Její příprava je velmi jednoduchá a pochutnávat si na ní můžete k snídani, svačině, obědu i večeři!
Kterou variantu vyzkoušíte jako první?
Naše recepty
Brokolicová pomazánka s nejrůznějšími tyčinkami, krekry či preclíky se skvěle hodí na oslavy a večírky. Inspirujte se našimi recepty na slané pečivo!
Proč zařadit brokolici do svého jídelníčku?
Brokolice patří mezi brukvovitou zeleninu a představuje skvělou možnost, jak náš jídelníček obohatit o celou řadu zdraví prospěšných látek. Obsahuje především vitamíny A, C a E. Z minerálů v ní najdeme zejména vápník, fosfor, síru a draslík. V neposlední řadě je brokolice bohatá též na vlákninu.
Vysoký obsah vápníku působí jako prevence různých kostních poruch a napomáhá ke zdravým zubům. Draslík má příznivé účinky na kardiovaskulární systém a díky vláknině působí brokolice blahodárně na naše trávení. V neposlední řadě v souvislosti s karotenoidy byly prokázány pozitivní účinky brokolice v prevenci rakoviny plic. Nejvíce svých zdraví prospěšných látek si uchovává v syrové podobě nebo upravená na páře.
Jak brokolici konzumovat?
Brokolici lze konzumovat syrovou i tepelně zpracovanou. Kromě brokolicové pomazánky se z této zeleniny často připravují i velmi chutné polévky, dušená se podává jako příloha k nejrůznějším masitým pokrmům.
Skvěle chutná také její zapečená varianta, ať již s brambory nebo jinou zeleninou. Syrovou brokolici lze přidat též do různých salátů či smoothie. Pokud jde o vařenou brokolici, aby měla správnou chuť, měla by po kousnutí křupnout.