7 snadných receptů na pomazánky z brokolice, které zachutnají každému!

Brokolice, velmi zdravá zelenina se zajímavým vzhledem i chutí, která má v kuchyni rozmanité využití.

Nejčastěji se z ní připravují přílohy k masu a polévka, další možností je její zapečení v troubě.

Pojďme si dnes společně představit recepty na brokolicovou pomazánku.

Její příprava je velmi jednoduchá a pochutnávat si na ní můžete k snídani, svačině, obědu i večeři!

Kterou variantu vyzkoušíte jako první?

Brokolicová pomazánka s nejrůznějšími tyčinkami, krekry či preclíky se skvěle hodí na oslavy a večírky. Inspirujte se našimi recepty na slané pečivo!

Proč zařadit brokolici do svého jídelníčku?

Brokolice patří mezi brukvovitou zeleninu a představuje skvělou možnost, jak náš jídelníček obohatit o celou řadu zdraví prospěšných látek. Obsahuje především vitamíny A, C a E. Z minerálů v ní najdeme zejména vápník, fosfor, síru a draslík. V neposlední řadě je brokolice bohatá též na vlákninu.

Vysoký obsah vápníku působí jako prevence různých kostních poruch a napomáhá ke zdravým zubům. Draslík má příznivé účinky na kardiovaskulární systém a díky vláknině působí brokolice blahodárně na naše trávení. V neposlední řadě v souvislosti s karotenoidy byly prokázány pozitivní účinky brokolice v prevenci rakoviny plic. Nejvíce svých zdraví prospěšných látek si uchovává v syrové podobě nebo upravená na páře.

Jak brokolici konzumovat?

Brokolici lze konzumovat syrovou i tepelně zpracovanou. Kromě brokolicové pomazánky se z této zeleniny často připravují i velmi chutné polévky, dušená se podává jako příloha k nejrůznějším masitým pokrmům.

Skvěle chutná také její zapečená varianta, ať již s brambory nebo jinou zeleninou. Syrovou brokolici lze přidat též do různých salátů či smoothie. Pokud jde o vařenou brokolici, aby měla správnou chuť, měla by po kousnutí křupnout.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.