Když zkombinujete perfektní chuť broskví s máslovou, hutnou a zároveň vláčnou chutí bábovky, vyjde vám delikátní výsledek. Sametově jemnou strukturu bábovce přidává krémový sýr, který z ní dělá naprostou lahůdku. A co teprve citronová poleva!
Ingredience
Na bábovku:
- 6 – 8 čerstvých zralých broskví
- 3 hrnky dortové mouky
- 1,25 čajové lžičky jemné mořské soli
- 4 velká vejce, plus 2 žloutky
- 1/4 šálku mléka
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1,5 šálku másla pokojové teploty (plus navíc na vymazání formy)
- 170 g krémového sýra pokojové teploty
- 3 šálky krystalového cukru
- kůra z 1 citronu
Na polevu:
- 2 lžíce krémového sýra pokojové teploty
- 2 lžíce másla pokojové teploty
- 1,25 šálku moučkového cukru
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1/4 čajové lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Broskve oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte stranou.
- Umístěte rošt doprostřed trouby a předehřejte troubu na 150°C.
- Vymažte formu na bábovku máslem a vysypte moukou.
- Přebytečnou mouku vyklepejte a odložte formu stranou, dokud nebude připravena k použití.
- Ve středně velké míse smíchejte mouku a sůl a dejte stranou.
- Rozšlehejte vejce, žloutky, mléko a vanilkový extrakt.
- Dejte stranou.
- Přidejte máslo a krémový sýr do misky stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem.
- Pokud nemáte stolní mixér, použijte ruční mixér.
- Míchejte na středně vysoké rychlosti, dokud se vše dobře nespojí, asi 1 minutu.
- Postupně přidávejte cukr a míchejte ještě asi 3–4 minuty, dokud se směs nezdá být lehká a nadýchaná.
- Snižte rychlost na minimum a pomalu vmíchejte směs mléka a vajec.
- Seškrábněte strany mísy a ještě jednou promíchejte.
- Přidejte suché přísady ve 3 dávkách, míchejte na nízké rychlosti.
- Seškrábněte strany mísy a ještě jednou promíchejte.
- Přidejte na kostičky nakrájené broskve a citronovou kůru a míchejte, dokud nejsou broskve rovnoměrně zamíchány v těstě.
- Dejte těsto do formy a pečte 40 minut.
- Otočte formu a pokračujte v pečení dalších 45 minut.
- Bábovku přendejte na rošt a nechte 15 minut tuhnout.
- Vyjměte bábovku z formy a nechte ji asi 2 hodiny úplně vychladnout.
- Připravte si polevu.
- Dejte máslo a krémový sýr do středně velké mísy.
- Míchejte na středně vysoké rychlosti, dokud se vše nespojí.
- Poté přidejte moučkový cukr, citronovou šťávu a vanilku a míchejte, dokud nevznikne poleva.
- Vršek bábovky bohatě pokapejte polevou a nechte ještě 1–2 hodiny tuhnout.
- Nakrájejte a podávejte!