Tento chlebíček s broskvemi je nejlepší teplý s kopečkem zmrzliny, ale chybu neuděláte ani se studeným. Perfektně se tak hodí třeba na letní piknik.
Ingredience
Na chlebíček:
- 1 a 1/2 šálků hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2/3 hrnku másla
- 3/4 šálku cukru
- 2 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2/3 hrnku mléka
- 2 malé neloupané broskve, nakrájené na relativně malé kousky
Na vanilkovou polevu:
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička mléka
Postup
- Chlebíčkovou formu o velikosti 23 x 13 cm vymažte tukem a vyložte pečícím papírem.
- Předehřejte troubu na 175°C.
- Mouku a prášek do pečiva prosejte a dejte stranou.
- Máslo a cukr velmi dobře vyšlehejte.
- Vmíchejte vanilkový extrakt.
- Po jednom zašlehejte vejce a po každém přidání dobře prošlehejte.
- Přímíchejte směs mouky a prášku do pečiva střídavě s mlékem.
- Při přidávání mokrých a suchých surovin vždy začínejte a končete u suchých surovin.
- Obecně je dobré přidávat suché přísady ve 3 porcích a mléko ve dvou dávkách.
- Jemně ručně vmíchejte nasekané broskve pomocí gumové stěrky.
- Těsto rovnoměrně rozetřete do připravené formy a pečte asi hodinu až hodinu a 15 minut.
- Vložte do chlebíčku párátko a tím se ujistěte, že je hotový.
- Pokud vám bude chlebíček příliš hnědnout, snižte na poslední dobu pečení teplotu.
- Chlebíček nechte vychladnout ve formě po dobu 15 minut, než jej vyjmete na mřížku, aby zcela vychladl.
- Pokud podáváte chlebíček teplý, můžete na něj přidat polevu, když byl asi 30-40 minut po vytažení z trouby.
- Připravte si polevu.
- Jednoduše smíchejte všechny přísady na polevu do hladka.
- V případě potřeby přidejte do polevy ještě pár kapek mléka pro rozředění nebo přidejte čajovou lžičku nebo dvě moučkového cukru, aby měla poleva správnou, tekutou konzistenci.
- Nalijte polevu rovnoměrně na povrch chlebíčku.
- Dobrou chuť!