Co je víc než zralá, čerstvá, šťavnatá broskev? Džus z ní připraven! Je vynikající smíchaný s perlivou vodou, můžete ho však použít třeba i do míchaných alkoholických drinků nebo ho popíjet jen tak samotný.
Ingredience
- 8 čerstvých broskví
- šťáva z 1 citrónu
- v případě potřeby přidejte 8-12 lžic cukru podle chuti
- 4 šálky vody
Postup
- Naplníme velký hrnec vodou a přivedeme k varu.
- Očistíme broskve a na spodní straně každé broskve vykrojíme „X“ (usnadňuje to pozdější loupání).
- Vložíme broskve do vody a vaříme 1 minutu.
- Vyjmeme broskve z hrnce a vložíme je do velké mísy naplněné ledovou vodou, abychom zastavili proces vaření.
- Když broskve dostatečně vychladnou, oloupeme je, rozkrojíme napůl a odstraníme pecku.
- Do mixéru přidáme dvě broskve najednou a přidáme 1 šálek vody.
- Necháme mixér běžet na maximum, dokud nebudeme mít broskvovou šťávu.
- Nalijeme ji do jemného síta a stěrkou vytlačíme co nejvíce tekutiny.
- Přecezenou šťávu dáme do hrnce.
- Opakujeme ještě 3x.
- Do šťávy přidáme v případě potřeby citronovou šťávu a cukr a přivedeme k varu.
- Jakmile se šťáva vyvaří, stáhneme ji z plotny a necháme vychladnout.
- Po vychladnutí nalijeme do vzduchotěsných nádob (například zavařovací sklenice) a uložíme je do lednice, dokud nebudeme připraveni je použít.
- Vzniklý džus se dá také zmrazit nebo zavařit pro pozdější použití.