Koláč jako od babičky s křehkou máslovou krustou. Postup není vůbec složitý, jak by se na první pohled mohlo zdát. Naopak je to jen pár kroků, které povedou k přípravě toho nejchutnějšího koláče, jaký jste kdy jedli.
Ingredience
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 170 g másla z lednice (nakrájeného na kostky)
- 1 lžička soli
- 2 žloutky
- 1 lžička jablečného octa
- 200 ml studené vody
- špetku cukru krystal
Na náplň:
- 6 – 8 zralých broskví (oloupaných a nakrájených na plátky)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 250 g cukru krystal
- 30 g hladké mouky
- špetka muškátového oříšku
Postup
- V míse zapracujte mouku, máslo a sůl.
- Těsto zpracovávejte rukama nebo v kuchyňském robotu.
- Těsto by strukturou mělo připomínat hrubou mouku s kousky másla.
- Do vedlejší mísy přidejte 1 žloutek, ocet a trochu studené vody a suroviny smíchejte.
- Touto směsí těsto pokapejte a jemně spolu promíchejte.
- Těsto by se nemělo drolit, pokud tomu tak je přidejte trochu vody.
- Těsto vyndejte z mísy a na pomoučené pracovní ploše ho propracujte do bochníku.
- Bochník nožem rozdělte na 2 přibližně stejné kusy.
- Ty dejte do lednice na 60 minut odpočinout.
- Troubu si mezitím předehřejte na 200 stupňů Celsia a připravte si náplň do koláče.
- Nakrájené broskve smíchejte se šťávou z citronu, cukrem a moukou.
- Broskvovou směs dobře promíchejte.
- Uleželé těsto vyndejte z lednice a vyválejte ho na velikost formy.
- Jednu polovinu těsta namačkejte do formy a navrstvěte na ni broskve.
- Broskve posypepte muškátovým oříškem.
- Navrch broskví dejte druhou část vyváleného těsta.
- Okraje ořízněte a navlhčete studenou vodou.
- Do těsta udělejte několik zářezů, aby z koláče mohla odcházet pára.
- Okraje koláče potřete žloutkem.
- Koláč pečte 15 minut na 200 stupňů.
- Poté snížte teplotu na 180 stupňů a pečte dalších 45 minut, dokud těsto není zlatavé.
Vyzkoušejte i naše další nejlepší recepty na koláče z broskví, po kterých se budete olizovat!