Spojte ve vaší kuchyni dvě výborné chuti a dejte si pudinkový koláč. Těsto navíc můžete připravit během pouhé minuty! Máte stále spoustu tohoto ovoce? Nechte se inspirovat, co dělat s přebytkem broskví.
Budete potřebovat:
Na koláčové těsto:
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla
- špetka soli
- trochu ledové vody
Na náplň do koláče:
- 5 středně velkých broskví
- šálek řeckého jogurtu
- 3 velké žloutky
- ¾ šálku hnědého cukru
- ¼ šálku mouky
- 1 lžíce vanilkového cukru
Na drobenku:
- ¼ šálku másla
- 1/3 šálku mouky
- 1/8 šálku cukru
Postup přípravy:
- Nejdříve si přichystejte koláčové těsto. Do mísy pro přípravu těsta vložte mouku, sůl a kostky másla. Zapněte mixér a mixujte krátkou chvilku, až začne těsto připomínat drobenku.
- Poté přilejte trošku ledové vody, a mixujte dál. S vodou opatrně, aby vaše těsto nebylo příliš tekuté. Těsto by mělo mít tendenci se již k sobě lepit, ale stále je mírně drobenkovité. Takové těsto vyválejte na pomoučeném vále.
- Nádobu na koláč vymažte máslem a vložte na ni těsto. Zabalte do fólie a nechte alespoň půl hodiny v mrazničce.
- Oloupejte a nakrájejte broskve na plátky a naskládejte je na koláčové těsto. Nedělejte si příliš starostí s dokonalostí tvaru plátků, které skládáte, nakonec stejně nepůjde ani dokonalé naskládání vidět.
- Ušlehejte vidličkou nebo metličkou žloutky, řecký jogurt, mouku, cukr a vanilku. Vznikne vám dokonalá hmota připomínající pudink. Tou přelijte naskládané broskve.
- Pečte koláč 30 minut na 200°C. Mezitím si připravte drobenku.
- Drobenku připravíte tak, že si dobře smícháte máslo a mouku. Poté vmícháte cukr.
- Po půl hodině vytáhněte koláč z trouby, a posypejte koláč drobenkou. Pokud nechcete, aby se vám připekla, můžete koláč překrýt alobalem.
- Po čtvrt hodině pečení zkontrolujte, zda je koláč hotový – píchněte do koláče špejlí, a pokud na ní neulpěly kousky těsta, můžete se radovat, koláč je hotov.