Po celý rok si můžete připravit tento jednoduchý a lahodný koláč.
Budete potřebovat:
- ½ šálku cukru
- ¼ šálku baleného hnědého cukru
- 4 a ½ šálku nakrájených oloupaných broskví
- 1 balení listového těsta
- 3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- ¼ lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1 polévková lžíce másla
- vanilková zmrzlina
Postup přípravy:
- Ve velké míse smíchejte cukry a přidejte nakrájené broskve. Jemně smíchejte. Nechejte alespoň hodinu odpočinout.
- Rozdělte listové těsto na dvě části. Tu větší nyní vyválejte a vyložte jí formu na koláč. Odstávají kraje odstraňte.
- Slejte broskve, šťávu si nalejte do misky a dejte bokem.
- Nalejte slitou šťávu z broskví na malou pánvičku, přidejte kukuřičný škrob, muškátový oříšek, skořici a špetku soli. Uveďte směs do varu a za stálého míchání nechte vzniklou šťávu jemně zredukovat, až bude hustá. Sejměte z ohně a přidejte citronovou šťávu a máslo.
- Naskládejte broskve na spodní koláčovou vrstvu.
- Zalejte broskve připravenou směsí.
- Přikryjte koláč druhou vrstvou listového těsta. Zahlaďte okraje. Okraje koláče můžete přikrýt alobalem, nebudou se připalovat.
- Pečte na 160°C zhruba 45 – 60 minut. Koláč je hotový, když je vrchní vrstva zlatavá.
- Vyjměte koláč z trouby, nechte vychladnout.
- Jednotlivé kousky doplňte na servírovacím talířku kopečkem vanilkové zmrzliny.