Hledáte recept na rychlý a snadný dezert z broskví? Pak vyzkoušejte tento kompot! Potřebujete na něj jen broskve, cukr a citrónovou šťávu a je hotový za pouhých 15 minut. Podávejte ho na francouzském toastu, dortu, palačinkách nebo na čemkoli vás napadne.
Ingredience
- 500 g čerstvých nebo mražených broskví
- 2 lžíce cukru (můžete přidat více, pokud dáváte přednost sladšímu kompotu)
- 2 lžíce citronové šťávy (nejlépe šťávu z čerstvého citronu)
Postup
- Broskve opláchněte a vypeckujte.
- Nakrájejte je na menší kousky.
- Odšťavněte citron.
- Přidejte na kostičky nakrájené broskve, cukr a citronovou šťávu do malého hrnce a začnete vařit na středním plameni.
- Jakmile směs začne probublávat, snižte teplotu na středně nízkou a vařte asi 10 minut.
- Čas od času promíchejte. (Ochutnejte kompot a v případě potřeby postupně přidávejte více cukru.)
- Jakmile směs zhoustne, stáhněte ji z ohně.
- Přendejte do čisté sklenice.
- Pokud chcete směs rychleji zahustit, smíchejte dohromady 1 polévkovou lžíci kukuřičného škrobu a 1 polévkovou lžíci vody a ke směsi přidejte tuto kašičku.
- Teplý kompot můžete podávat s francouzským toastem, vaflemi nebo lívanečky.
- Nebo studený kompot podávejte se zmrzlinou, jogurtem či ovesnými vločkami.
- Před uložením do lednice nechte důkladně vychladnout.