Původně americká čokoládou nabitá buchta zvaná brownies u nás není žádnou novinkou, ale zkusili jste už její odlehčenou variantu? Díky červené řepě bude stejně nadýchaná a vláčná jako originál, ale vy si můžete dopřát o pár kousků víc zcela bez výčitek.
Co budeme potřebovat
- 500 g syrové červené řepy (3-4 ks)
- 100 g másla + tuk na vymazání
- 200 g hořké čokolády (min. 70% kakaa)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 250 g cukru krupice
- 3 vejce
- 100 g hladké mouky
- 25 g kakaového prášku
Postup
- Řepu očistěte, oloupejte a nakrájejte na menší kusy. Vložte do mísy, podlijte vodou a překryjte potravinovou fólií. Vložte do mikrovlnné trouby a pečte na nejvyšší stupeň cca 12 minut.
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Čokoládu nasekejte na malé kousky. Vložte do mixéru společně s pečenou řepou, máslem a vanilkou. Řepu vkládejte ještě teplou, aby se máslo rozpustilo. Vše rozmixujte do hladka.
- Smíchejte cukr a vejce a vyšlehejte do pěny. Opatrně přimíchejte řepnou směs a nakonec přimíchejte mouku a kakaový prášek.
- Plech s vyšším okrajem nebo pekáček vymažte tukem a vlijte do ní těsto. Pečte 25 minut a poté nechte zcela vychladnout na plechu. Po vychladnutí krájejte na čtvercové kousky.
Stejné těsto můžete využít i při pečení bábovky– stačí jen použít jinou formu. Bábovka z červené řepy bude skvěle vypadat zdobená rozpuštěnou čokoládou nebo citronovou polevou obarvenou troškou šťávy z červené řepy.