Připravte si tento vynikající sváteční předkrm, který se hodí na jakýkoli večírek. Kombinace slaného, sladkého, kyselého a slaného dělá tento jednoduchý pokrm tak neodolatelným! Servírujte například ke slaným krekrům či sladkým plátkům jablek.
Ingredience
- 170 g čerstvých brusinek
- 1/4 šálku cukru
- 1/2 šálku vody
- 1 jalapeňo (volitelně)
- 1/8 lžičky soli
- 230 g krémového sýra
- 3 jarní cibulky
Postup
- Brusinky opláchněte a poté je přidejte do malého hrnce s cukrem, vodou a solí.
- Používáte-li jalapeño, odstraňte stopku, rozkrojte ji podélně, vyškrábněte semínka (nebo si v ní trochu ponechte, pokud máte rádi extra pikantní), pak papričku nakrájejte na jemno.
- Přidejte na kostičky nakrájenou papričku do hrnce s omáčkou.
- Promíchejte, položte na hrnec poklici a dejte jej na středně vysoký plamen.
- Nechte přejít varem.
- Jakmile se omáčka dostane do varu, pořádně zamíchejte, stáhněte plamen na středně nízký a nechte bez pokličky 5 minut probublávat.
- Po 5 minutovém povaření by měly brusinky popraskat a vytvořit hustou omáčku.
- Vypněte plamen a přeneste omáčku do lednice, aby vychladla.
- Krémový sýr dejte na malý talířek nebo do mělké misky.
- Použijte zadní část lžíce k vytvoření prohlubně podél středu bloku sýra.
- Vychlazenou brusinkovou omáčkou přelijte krémový sýr a navrch posypte nakrájenou jarní cibulkou.
- Podávejte s krekry a plátky jablek.
