Brynzu má většina z nás spojenou především s typickým slovenským pokrmem halušky.
Tento měkký fermentovaný sýr má ale v kuchyni i mnoho jiných využití.
Pojďme si představit chutné recepty na brynzovou pomazánku.
Je jednoduchá, zdravá a pochutnávat si na ní můžete k snídani, svačině i večeři!
Připravit ji lze v mnoha různých obměnách.
Která varianta se stane vaší nejoblíbenější?
Naše recepty
Několik zajímavostí o brynze
Všichni víme, že jde o měkký sýr intenzivní chuti, který se vyrábí z ovčího mléka. Máme ji spojenu především se dvěma tradičními slovenskými pokrmy, brynzovými haluškami a pirohy. Velmi často se z ní ale připravují též rozmanité brynzové pomazánky. Pokud jde o původ brynzy, je dodnes poněkud sporný. Jasné je to, že slovo brynza pochází z rumunštiny. Na Slovensko ji přinesli pravděpodobně tamní Valaši. Manufaktury na výrobu brynzy jsou na Slovenku doloženy již v 18. století.
Proč zařadit brynzu do svého jídelníčku?
Vzhledem ke svému specifickému způsobu výroby je brynza plná zdravých laktobakterií, které jsou velmi prospěšné pro správné fungování trávicího systému. Díky tomu, že pomáhají střevní mikroflóře, posilují i náš imunitní systém. Blahodárné účinky má brynza rovněž na hladinu cholesterolu, krevní tlak a cukr. V neposlední řadě je tento originální sýr též plný bílkovin, vitamínů a minerálů. O důvod víc, zařadit recepty na brynzovou pomazánku pravidelně do vašeho jídelníčku.
Jak brynzu konzumovat?
Tuto lahůdku lze konzumovat v mnoha rozmanitých podobách. Kromě receptů na brynzové pomazánky a klasik v podobě halušek a pirohů ji můžete do svého jídelníčku zařadit také v rozmanitých kombinacích s brambory, dají se z ní připravit též noky a skvěle chutná také zapečená se zeleninou. Fantazii se meze nekladou a chutná vždy výtečně.