Slovenská pochoutka v podobě halušek se sýrem z ovčího mléka je to nejlepší, co lze ochutnat.
Ingredience:
- 500 g syrových brambor
- 200 g hladké mouky (může být i bezlepková)
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 200 g slaniny
- 250 g sýra Brynza
- Hrst nakrájené petrželky (nebo pažitky)
Postup:
- Nejdříve si dáme vařit hrnec vody, kterou osolíme.
- Mezitím nastrouháme brambory na jemném struhadle.
- Přidáme mouku, vejce, sůl a promícháme, aby vzniklo hladké těsto.
- Pokud nemáme tvořítko na halušky, vyválíme tenké proužky těsta na válu a nakrájíme na malé kousky.
- Knedlíčky vaříme po částech, aby jich nebylo v hrnci moc najednou, ideálně na tři várky.
- Pomocí cedníku je vždy vylovíme z vody a dáme vařit další.
- Slaninu nakrájíme na kostičky a osmažíme na pánvi.
- Hotové noky servírujeme tak, že je naložíme na talíř a přelijeme rozehřátou brynzou.
- Nakonec je ještě posypeme osmaženou slaninou a petrželkou.