Už jste ochutnali brzlík? Jestli vám tato delikatesa do dnešního dne unikala, je čas to napravit!
V našem komplexním článku se dozvíte vše co je třeba před jeho konzumací vědět. Například jaké druhy známe, kde se nachází, jak se získává a hlavně jak ho uvařit a s čím ho podávat!
Tuto dobrůtku si nesmíte za žádnou cenu nechat ujít!
Co je to brzlík?
Jsou to kusy masa buď z brzlíku, který se nachází v hrdle, nebo ze slinivky břišní u jehněčího, telecího, vepřového nebo hovězího masa. Mají bohatou, krémovou texturu a často se podávají pečené nebo smažené.
Definovat co se vlastně pod tímto názvem schovává je těžší, než si možná myslíte. Různé typy a kulturní definice mohou často zanechat v lidech nesprávné představy o tom, co dostanou, když si ho objednají nebo koupí.
Například mnoho francouzských kuchařů, nepovažuje brzlík ze slinivky za pravý a brzlíkem označují pouze ten, který se nachází v hrdle.
Brzlík se dokonce občas mylně považuje za varlata zvířete. Používají se pouze dvě žlázy, brzlík z krku a slinivky, která pochází ze srdce nebo žaludku a jsou odebírány telatům nebo jehňatům.
Kde se v těle nachází brzlík?
Brzlíky se nejčastěji získávají z telat, jehňat a mladého dobytka. Pojem odkazuje na dva různé orgány a tři různé tkáně umístěné v těchto zvířatech. Používají se dvě samostatné žlázy, brzlík z krku a slinivky, která pochází ze srdce nebo žaludku.
Jak brzlík chutná?
Zatímco specifika se budou lišit podle zvířete a řezu, obecně se popisuje jako jemný, bohatý, krémový a šťavnatý. Brzlík se nejčastěji podává s dušeným masem a paštikami, ale v podstatě ho stačí sladit s jakoukoli smetanovou omáčkou nebo bohatým vývarem!
Druhy brzlíku
Jehněčí brzlík
Se získává buď z krku, nebo ze slinivky mladých ovcí. Patří mezi nejoblíbenější druha a většina si ho oblíbila díky jeho jemné chuti a krémové struktuře. Jehněčí maso je jedním z nejoblíbenějších zdrojů brzlíku, hned po telecím.
Telecí brzlík
Právě telecí maso je ceněno pro svou výrazně jemnou chuť a jemnou texturu. Telecí brzlík tedy může být buď brzlík mladého zvířete, srdeční brzlík nebo slinivka břišní. Podobně jako jehněčí má také vláčnou chuť. Telecí maso má světlejší barvu, jemnější texturu a je typicky křehčí. Nic nepřekoná chuť a texturu trávou krmeného, telecího brzlíku.
Hovězí brzlík
Na rozdíl od telecího je hovězí maso z dospělé krávy. Brzlík má tendenci se měnit, jak toto zvíře stárne, takže můžete očekávat, že hovězí brzlík nebude nabízet stejnou chuť a strukturu, jakou byste získali z telat. Pro srovnání, hovězí brzlík nebude tak jemný a měkký.
Vepřový brzlík
Není tolik populární, ale i prasata mohou být také zdrojem brzlíku. Je však důležité poznamenat, že vepřový brzlík je obecně žvýkavější a tučnější.
Zdravotní benefity brzlíku
Brzlík je považován za část zvířete s nejvyšším obsahem živin. Brzlík je nejen bohatý na živiny, ale při správné přípravě je také vysoce prospěšný a je skvělým doplňkem vašeho jídelníčku, když se konzumuje v přiměřeném množství.
- Cukrovinky obsahují vitamín A, který je prospěšný pro dobré zdraví, snižuje onemocnění, která způsobují záněty, je také dobrý pro srdce.
- Snižuje riziko Alzheimerovy choroby, demence a deprese.
- Je spojován s vitamíny B pro udržení zdravého krevního tlaku a snížení vysokého cholesterolu
- Tvoří zdravé krevní cévy a mají antioxidant, který může pomoci při léčbě a prevenci některých onemocnění, zejména srdečních chorob.
- Sladkosti jsou bohaté na železo, folát, zinek a selen, které jsou prospěšné pro celkové zdraví těla, zvyšují hladinu hemoglobinu v těle.
- Obsahuje omega 3 mastné kyseliny, které jsou užitečné při ochraně lidského mozku a míchy před poškozením.
Nutriční hodnoty brzlíku (na 100 g)
Kalorie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasycené mastné kyseliny | Bílkoviny | Vláknina | Sůl |
235 kcal | 0 g | 0 g | 20 g | 7 g | 12 g | 0 g | 96 mg |
Obsah vitamínů a minerálů (na 100 g)
Draslík | Železo | Hořčík | Vápník | Vitamín C | Vitamín B6 | Vitamín B12 |
360 mg | 2,1 mg | 14 mg | 7 mg | 34 mg | 0,2 mg | 2,1 µg |
Srovnání výživových hodnot ve vybraných vnitřnostech ve 100 g
Druh vnitřností | Kalorie | Tuk | Bílkoviny |
Telecí brzlík | 440 kJ | 3 g | 18 g |
Telecí játra | 562 kJ | 5 g | 19 g |
Telecí ledviny | 518 kJ | 6 g | 16 g |
Hovězí srdce | 705 kJ | 6 g | 29 g |
Telecí plíce | 319 kJ | 2 g | 18 g |
Jak vidíte, brzlík je bohatý na vitamín C, který může pomoci při vysokém krevním tlaku a poskytuje zdravé antioxidanty, vitamín B-6, který pomáhá vytvářet červené krvinky a může bojovat proti chronickým onemocněním, a draslík, který reguluje krevní tlak, kardiovaskulární zdraví, zdraví kostí a svalů.
Přesto je tato lahůdka extrémně tučná a obsahuje puriny, které když tělo rozloží, se změní na kyselinu močovou, která může přispět ke dně.
Jak upravit brzlík?
Obecný postup k přípravě brzlíku je namočit ho do studené vody na 3 až 24 hodin, abyste se zbavili krve a dalších nečistot. Namočte ho jen do studené vody, ale můžete použít i mléko nebo dokonce podmáslí.
Poté ho stačí dusit, dokud není téměř uvařený, a poté ho hodit do ledové lázně.
Poté, co vychladne, vezměte nůž a zbavte se všech chrupavek, žilek a membrán, které najdete.
Brzlík lze mimo jiné grilovat nebo podle obalovat a opékat či smažit. Mnoho receptů podává k brzlíku kyselou přílohu, jako jsou citrony a kapary.
Návod jak brzlík usmažit
Co k brzlíku podávat?
Hodí se k ostrým nebo kyselým chutím, jako jsou kapary, fenykl a citron nebo k něčemu i trochu hořkému, jako je rukola.
Hodí se také k lehce zemité chuti lanýžů a indonéskému pepři.
Dobře se kombinuje se sladkým čerstvým hráškem.
Lze ho podávat s fazolemi, smaženou rýží a malajskou arašídovou omáčkou.
Nebo jako smažený s telecím filetem, hranolky a karamelizovanou čekankou.
Podávejte brzlík s jednou z těchto lahodných a komplexních omáček, které s touto lahůdkou budou krásně ladit.
Může být konzumace brzlíku nezdravá?
Brzlík obsahuje vitamíny, minerály a dobré tuky, nelze ho však konzumovat v nadměrném množství, protože obsahují puriny, které mohou způsobit dnu, maso z orgánů má vysoký obsah cholesterolu a nasycených tuků a zatímco cholesterol a nasycené tuky jsou důležité pro vyváženou stravu, měl by se konzumovat s mírou.