Brzlík je delikatesa, kterou musíte ochutnat! Naučte se ho s námi správně připravit

Už jste ochutnali brzlík? Jestli vám tato delikatesa do dnešního dne unikala, je čas to napravit!

V našem komplexním článku se dozvíte vše co je třeba před jeho konzumací vědět. Například jaké druhy známe, kde se nachází, jak se získává a hlavně jak ho uvařit a s čím ho podávat!

Tuto dobrůtku si nesmíte za žádnou cenu nechat ujít!

Co je to brzlík?

Jsou to kusy masa buď z brzlíku, který se nachází v hrdle, nebo ze slinivky břišní u jehněčího, telecího, vepřového nebo hovězího masa. Mají bohatou, krémovou texturu a často se podávají pečené nebo smažené.

Definovat co se vlastně pod tímto názvem schovává je těžší, než si možná myslíte. Různé typy a kulturní definice mohou často zanechat v lidech nesprávné představy o tom, co dostanou, když si ho objednají nebo koupí.

Například mnoho francouzských kuchařů, nepovažuje brzlík ze slinivky za pravý a brzlíkem označují pouze ten, který se nachází v hrdle.

Brzlík se dokonce občas mylně považuje za varlata zvířete. Používají se pouze dvě žlázy, brzlík z krku a slinivky, která pochází ze srdce nebo žaludku a jsou odebírány telatům nebo jehňatům.

Tři různé druhy syrového masa na stole.
Zdroj: thekitchn.com

Kde se v těle nachází brzlík?

Brzlíky se nejčastěji získávají z telat, jehňat a mladého dobytka. Pojem odkazuje na dva různé orgány a tři různé tkáně umístěné v těchto zvířatech. Používají se dvě samostatné žlázy, brzlík z krku a slinivky, která pochází ze srdce nebo žaludku.

Umístění jednotlivých vnitřních orgánů v těle ovce.
Umístění brzlíku (angl. – sweetbread) v těle ovce Zdroj: breadposter.blogspot.com

Jak brzlík chutná?

Zatímco specifika se budou lišit podle zvířete a řezu, obecně se popisuje jako jemný, bohatý, krémový a šťavnatý. Brzlík se nejčastěji podává s dušeným masem a paštikami, ale v podstatě ho stačí sladit s jakoukoli smetanovou omáčkou nebo bohatým vývarem!

Druhy brzlíku

Jehněčí brzlík

Se získává buď z krku, nebo ze slinivky mladých ovcí. Patří mezi nejoblíbenější druha a většina si ho oblíbila díky jeho jemné chuti a krémové struktuře. Jehněčí maso je jedním z nejoblíbenějších zdrojů brzlíku, hned po telecím.

Telecí brzlík

Právě telecí maso je ceněno pro svou výrazně jemnou chuť a jemnou texturu. Telecí brzlík tedy může být buď brzlík mladého zvířete, srdeční brzlík nebo slinivka břišní. Podobně jako jehněčí má také vláčnou chuť. Telecí maso má světlejší barvu, jemnější texturu a je typicky křehčí. Nic nepřekoná chuť a texturu trávou krmeného, ​​telecího brzlíku.

Hovězí brzlík

Na rozdíl od telecího je hovězí maso z dospělé krávy. Brzlík má tendenci se měnit, jak toto zvíře stárne, takže můžete očekávat, že hovězí brzlík nebude nabízet stejnou chuť a strukturu, jakou byste získali z telat. Pro srovnání, hovězí brzlík nebude tak jemný a měkký.

Vepřový brzlík

Není tolik populární, ale i prasata mohou být také zdrojem brzlíku. Je však důležité poznamenat, že vepřový brzlík je obecně žvýkavější a tučnější.

Čerstvý a syrový orgán z krku jehněte na pečícím papíru.
Zdroj: vincentsmeatmarket.com

Zdravotní benefity brzlíku

Brzlík je považován za část zvířete s nejvyšším obsahem živin. Brzlík je nejen bohatý na živiny, ale při správné přípravě je také vysoce prospěšný a je skvělým doplňkem vašeho jídelníčku, když se konzumuje v přiměřeném množství.

  • Cukrovinky obsahují vitamín A, který je prospěšný pro dobré zdraví, snižuje onemocnění, která způsobují záněty, je také dobrý pro srdce.
  • Snižuje riziko Alzheimerovy choroby, demence a deprese.
  • Je spojován s vitamíny B pro udržení zdravého krevního tlaku a snížení vysokého cholesterolu
  • Tvoří zdravé krevní cévy a mají antioxidant, který může pomoci při léčbě a prevenci některých onemocnění, zejména srdečních chorob.
  • Sladkosti jsou bohaté na železo, folát, zinek a selen, které jsou prospěšné pro celkové zdraví těla, zvyšují hladinu hemoglobinu v těle.
  • Obsahuje omega 3 mastné kyseliny, které jsou užitečné při ochraně lidského mozku a míchy před poškozením.

Nutriční hodnoty brzlíku (na 100 g)

KalorieSacharidyCukryTukyNasycené mastné kyselinyBílkovinyVlákninaSůl
235 kcal0 g0 g20 g7 g12 g0 g96 mg

Obsah vitamínů a minerálů (na 100 g)

DraslíkŽelezoHořčíkVápníkVitamín CVitamín B6Vitamín B12
360 mg2,1 mg14 mg7 mg34 mg0,2 mg2,1 µg

Srovnání výživových hodnot ve vybraných vnitřnostech ve 100 g

Druh vnitřnostíKalorieTukBílkoviny
Telecí brzlík440 kJ3 g18 g
Telecí játra562 kJ5 g19 g
Telecí ledviny518 kJ6 g16 g
Hovězí srdce705 kJ6 g29 g
Telecí plíce319 kJ2 g18 g

Jak vidíte, brzlík je bohatý na vitamín C, který může pomoci při vysokém krevním tlaku a poskytuje zdravé antioxidanty, vitamín B-6, který pomáhá vytvářet červené krvinky a může bojovat proti chronickým onemocněním, a draslík, který reguluje krevní tlak, kardiovaskulární zdraví, zdraví kostí a svalů.

Přesto je tato lahůdka extrémně tučná a obsahuje puriny, které když tělo rozloží, se změní na kyselinu močovou, která může přispět ke dně.

Jak upravit brzlík?

Obecný postup k přípravě brzlíku je namočit ho do studené vody na 3 až 24 hodin, abyste se zbavili krve a dalších nečistot. Namočte ho jen do studené vody, ale můžete použít i mléko nebo dokonce podmáslí.

Poté ho stačí dusit, dokud není téměř uvařený, a poté ho hodit do ledové lázně.

Poté, co vychladne, vezměte nůž a zbavte se všech chrupavek, žilek a membrán, které najdete.

Brzlík lze mimo jiné grilovat nebo podle obalovat a opékat či smažit. Mnoho receptů podává k brzlíku kyselou přílohu, jako jsou citrony a kapary.

Návod jak brzlík usmažit

Čtyři kroky jak připravit brzlík před smažením.
Zdroj: macheesmo.com

Co k brzlíku podávat?

Hodí se k ostrým nebo kyselým chutím, jako jsou kapary, fenykl a citron nebo k něčemu i trochu hořkému, jako je rukola.

Hodí se také k lehce zemité chuti lanýžů a indonéskému pepři.

Dobře se kombinuje se sladkým čerstvým hráškem.

Lze ho podávat s fazolemi, smaženou rýží a malajskou arašídovou omáčkou.

Nebo jako smažený s telecím filetem, hranolky a karamelizovanou čekankou.

Podávejte brzlík s jednou z těchto lahodných a komplexních omáček, které s touto lahůdkou budou krásně ladit.

Nejlepší způsob jak servírovat pečený nebo smažený brzlík.
Zdroj: befunky.com

Může být konzumace brzlíku nezdravá?

Brzlík obsahuje vitamíny, minerály a dobré tuky, nelze ho však konzumovat v nadměrném množství, protože obsahují puriny, které mohou způsobit dnu, maso z orgánů má vysoký obsah cholesterolu a nasycených tuků a zatímco cholesterol a nasycené tuky jsou důležité pro vyváženou stravu, měl by se konzumovat s mírou.

Použité zdroje

What Are Sweetbreads, and Why You Should Try Them?, CHRISTINE GALLARY, The Kitchn 19. 09. 2014
WHAT ARE SWEETBREADS AND DO THEY HAVE HEALTH BENEFITS?, U.S. WELLNESS MEATS |, US Wellness Meats