Buchta jako dort

Buchta jako dort

Složité receptury jsou někdy zbytečností, když člověk narazí na pochoutku, která je rychle připravená, perfektně chutná a je dokonale vláčná. No a pokud je v hlavní roli ještě navíc banán, je úspěch zaručen.

Ingredience:

Na korpus:

  • 1/2 hrnku změklého nesoleného másla
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1 vejce velikosti L
  • 1 – 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 4 měkké banány
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžičky kuchyňské jedlé sody
  • 1/2 lžičky jemné mořské soli
  • 1 lžička skořice

Poleva:

  • 1 hrnek změklého nesoleného másla
  • 1 balení smetanového sýra pokojové teploty (250 g)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 hrnky moučkového cukru
  • 1/4 hrnku smetany ke šlehání

Postup:

  • Pro začátek si samozřejmě předehřejeme troubu na 170 stupňů a připravíme si dvě kulaté dortové formy, které vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  • Do velké mísy dáme změklé máslo, cukr i smetanu a pomocí ručního mixéru šleháme asi 3 minuty, aby byla směs pěkně nadýchaná.
  • Přihodíme vejce, vanilku a banány, které si předtím v malé misce rozmačkáme pomocí vidličky. Znovu promícháme.
  • Přidáme polohrubou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl i skořici a šleháme několik minut, dokud nebude směs pěkně hladká, jemná a nadýchaná.
  • Těsto si rozdělíme rovnoměrně do dvou forem a dáme péct zhruba na 25 minut.
  • Jakmile je špejle po zapíchnutí do středu dortu čistá a nelepí, máme korpus upečený.
  • Vyjmeme ho z trouby a na 10 minut odložíme stranou. Poté je překlopíme z formy na kuchyňskou mřížku či dortový stojan a necháme úplně vychladnout.
  • Teprve když jsou oba korpusy zcela vystydlé, přichází na řadu poleva.
  • V misce našleháme máslo se smetanovým sýrem po dobu 4 minut. Musí být lehoučké a nadýchané.
  • Přidáme vanilku, smetanu ke šlehání, moučkový cukr a šleháme dalších 5 minut, přičemž během šlehání pravidelně seškrabujeme polevu ze stěn mísy.
  • Na talíř nebo dortový stojan mázneme trochu polevy, položíme na něj první korpus a namažeme polovinou polevy.
  • Dáme na to druhý korpus a na ten dáme druhou půlku polevy a rovnoměrně rozetřeme po celém povrchu i po stranách.
  • Při servírování můžeme ještě ozdobit plátky čerstvého banánu a šlehačkou, případně na talířek přidat kopeček zmrzliny, třeba je dobrá vanilková nebo rovnou banánová, ať máme banánové hody komplet.

Tip: Pokud potřebujete připravit dort k nějaké příležitosti a máte mezi hosty někoho, kdo nemá rád banány, zkuste připravit jiné recepty na dortové korpusy.

Vynikající banánová buchta ve stylu dortu s krémem.
Zdroj: https://www.shugarysweets.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.