Složité receptury jsou někdy zbytečností, když člověk narazí na pochoutku, která je rychle připravená, perfektně chutná a je dokonale vláčná. No a pokud je v hlavní roli ještě navíc banán, je úspěch zaručen.
Ingredience:
Na korpus:
- 1/2 hrnku změklého nesoleného másla
- 1 hrnek krystalového cukru
- 1 vejce velikosti L
- 1 – 2 lžičky vanilkového extraktu
- 4 měkké banány
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžičky kuchyňské jedlé sody
- 1/2 lžičky jemné mořské soli
- 1 lžička skořice
Poleva:
- 1 hrnek změklého nesoleného másla
- 1 balení smetanového sýra pokojové teploty (250 g)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 4 hrnky moučkového cukru
- 1/4 hrnku smetany ke šlehání
Postup:
- Pro začátek si samozřejmě předehřejeme troubu na 170 stupňů a připravíme si dvě kulaté dortové formy, které vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Do velké mísy dáme změklé máslo, cukr i smetanu a pomocí ručního mixéru šleháme asi 3 minuty, aby byla směs pěkně nadýchaná.
- Přihodíme vejce, vanilku a banány, které si předtím v malé misce rozmačkáme pomocí vidličky. Znovu promícháme.
- Přidáme polohrubou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl i skořici a šleháme několik minut, dokud nebude směs pěkně hladká, jemná a nadýchaná.
- Těsto si rozdělíme rovnoměrně do dvou forem a dáme péct zhruba na 25 minut.
- Jakmile je špejle po zapíchnutí do středu dortu čistá a nelepí, máme korpus upečený.
- Vyjmeme ho z trouby a na 10 minut odložíme stranou. Poté je překlopíme z formy na kuchyňskou mřížku či dortový stojan a necháme úplně vychladnout.
- Teprve když jsou oba korpusy zcela vystydlé, přichází na řadu poleva.
- V misce našleháme máslo se smetanovým sýrem po dobu 4 minut. Musí být lehoučké a nadýchané.
- Přidáme vanilku, smetanu ke šlehání, moučkový cukr a šleháme dalších 5 minut, přičemž během šlehání pravidelně seškrabujeme polevu ze stěn mísy.
- Na talíř nebo dortový stojan mázneme trochu polevy, položíme na něj první korpus a namažeme polovinou polevy.
- Dáme na to druhý korpus a na ten dáme druhou půlku polevy a rovnoměrně rozetřeme po celém povrchu i po stranách.
- Při servírování můžeme ještě ozdobit plátky čerstvého banánu a šlehačkou, případně na talířek přidat kopeček zmrzliny, třeba je dobrá vanilková nebo rovnou banánová, ať máme banánové hody komplet.
Tip: Pokud potřebujete připravit dort k nějaké příležitosti a máte mezi hosty někoho, kdo nemá rád banány, zkuste připravit jiné recepty na dortové korpusy.