Slaná buchta

Slaná buchta
Příprava: 20 minut Vaření: 55 minut Počet porcí: 12

Polenta je zdravá a velmi chutná, zvlášť když se kombinuje s jinými surovinami. Tento slaný dort získá díky ní specifickou chuť a vy si jej zamilujete. Přestože je to dort s cukrem, řadíme jej mezi slané varianty.

Ingredience:

Korpus:

  • 150 g polenty
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
  • nastrouhaná kůra z 1/2 pomeranče
  • 3 větší vejce
  • 200 ml extra panenského olivového oleje
  • 200 g mletých mandlí
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 2 lžičky hrubé mořské soli

Poleva:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce pomerančového džusu
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 50 g krupicového cukru

Postup:

  • Nejdříve si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
  • Formu na dort vyložíme pečícím papírem a na dně papír potřeme trochou olivového oleje.
  • Polentu dáme do nádoby kuchyňského robota a na několik sekund zapneme na nejvyšší stupeň.
  • K rozmixované polentě přidáme cukr, rozmarýn, kůru z citronu i pomeranče a znovu promícháme pomocí robota.
  • Přilijeme olej s vejci a několikrát zamícháme pulzním tlačítkem.
  • Nakonec vmícháme mleté mandle, sůl, prášek do pečiva a vypracujeme hladké těsto.
  • Přendáme do připravené dortové formy a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme 45 minut, přičemž pomocí špejle zkontrolujeme, jestli je těsto dost propečené. Mělo by mít zlatavý nádech.
  • Když je dopečeno, vyjmeme dort z trouby a necháme 15 minut odpočívat.
  • Potom dáme do malé pánve všechny přísady na polevu a přivedeme na mírném ohni k varu, aby se rozpustil cukr.
  • Odstavíme a na dortu si vařečkou utvoříme malé otvory a povrch potřeme polovinou polevy.
  • Může se stát, že se prostřední část dortu trochu propadne, ale to je normální.
  • Necháme vychladnout, vyjmeme z formy a odstraníme pečící papír.
  • Potřeme zbývající polevou a ozdobíme kouskem rozmarýnové větvičky.
  • Nakonec posypeme trochou hrubé mořské soli.
  • Kdo chce, může při servírování přidat na talířek trochu crème fraîche, zvlášť pokud ten dort chystáme pro někoho k narozeninám a má být jedním z chodů na hostině.
Slaný dort k narozeninám s rozmarýnem, mořskou solí a polentou.
Zdroj: https://www.sainsburysmagazine.co.uk

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.