Tato vláčná máslová buchta, posypaná cukrem, je doplněna plátky hrušek, jejichž sladkost se krásně doplňuje s kyselostí bílého rybízu. Pokud si k ní připravíte i doporučenou vanilkovou omáčku, vykouzlíte naprostou delikatesu!
Ingredience
Na buchtu:
- ¾ šálku másla
- 1 šálek cukru
- 3 vejce
- 1 a ½ šálku hladké mouky
- ¾ lžičky prášku do pečiva
- 3 lžíce mléka
- 1 hruška
- bílý rybíz
- 2 lžíce cukru
Na vanilkovou omáčku:
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 žloutky
- ½ šálku smetany ke šlehání
- ½ šálku mléka
- 1 lžička kukuřičného škrobu
Postup
- Předehřejte troubu na 175°C.
- 27 cm dortovou formu vymažte máslem včetně boků.
- Máslo rozpusťte, nechte vychladnout a poté smíchejte s cukrem.
- Do směsi přidejte vejce a po každém přidání dobře prošlehejte.
- V samostatné míse smíchejte mouku a prášek do pečiva.
- Přidejte polovinu suché směsi k mokré směsi a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Přidejte polovinu mléka a poté opakujte, dokud se mléko a suché přísady nespojí.
- Směs nalijte do vymazané formy.
- Hrušku rozkrojte na tenké plátky, vytvořte dlouhé kousky a položte je na vrchol buchty ve tvaru větrníku.
- Zbytek buchty posypte bílým rybízem, který jste omyli a osušili.
- Buchtu pečte v předehřáté troubě 35 minut, poté posypte 2 lžícemi cukru a pečte dalších 5 minut.
- Vychutnejte si buchtu s vanilkovou omáčkou.
- Smíchejte moučkový cukr, vanilkový cukr a žloutky.
- V malém hrnci na středně nízké teplotě zahřejte mléko a smetanu.
- Zahřátou mléčnou směs pomalu za stálého šlehání nalijte do směsi vajec a cukru.
- Nalijte směs zpět do hrnce a za stálého míchání snižte teplotu na minimum.
- Do kukuřičného škrobu v malé misce přidejte několik kapek studeného mléka nebo smetany a míchejte, dokud nevytvoříte pastu.
- Přidejte lžíci teplé směsi z hrnce do pasty z kukuřičného škrobu a po pořádném promíchání opakujte.
- Nalijte směs kukuřičného škrobu do hrnce k teplé směsi a dobře šlehejte, dokud směs nezhoustne.
- Odstraňte z tepla a podávejte teplé nebo vychlazené s rybízovou buchtou.
Inspirujte se také našimi nejlepšími recepty na rybízovou bublaninu, která se skvěle hodí ke každé příležitosti.