Sladká medová buchta s pošírovanými hruškami ve víně a plátky mandlí je naprostou královnou mezi dezerty. Připravte si ji hravě i vy!
Ingredience
Na pošírované hrušky:
- 2 šálky suchého červeného vína
- 1/4 šálku třtinového cukru
- 1 skořice
- 2 celé hřebíčky
- 1 celý badyán
- 1 citron oloupaný na velké proužky
- 3 pevné hrušky
Na buchtu:
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky plus 1/2 šálku navíc na přípravu pošírovaných hrušek
- 1/4 šálku mandlové moučky
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 šálek medu
- 1/2 šálku másla pokojové teploty
- 2 velká vejce
- 2/3 šálku plnotučné zakysané smetany
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/3 šálku nakrájených mandlí
- moučkový cukr podle chuti
Postup
- Přidejte víno, třtinový cukr, skořici, hřebíček, badyán a citronovou kůru do širokého hrnce, aby se tam vešly 3 hrušky položené na bok.
- Promíchejte a přiveďte k varu.
- Redukujte na mírném plameni po dobu pěti minut.
- Oloupejte hrušky a odřízněte jejich spodní části tak, aby mohly vzpřímeně stát.
- Vydlabejte semínka.
- Položte hrušky na bok do hrnce a zakryjte na pět minut.
- Otočte je, zakryjte a duste dalších pět minut.
- Otočte zpět, přikryjte a duste pět minut.
- Otočte, vyjměte hrnec z ohně a hrušky nechte zakryté alespoň pět minut.
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- V míse nebo misce stolního mixéru rozšlehejte mouku, mandlovou moučku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Vmíchejte med a máslo.
- V samostatné míse smíchejte vejce, zakysanou smetanu a vanilkový extrakt.
- Smíchejte mokré přísady se suchými.
- Formu na biskupský chlebíček o rozměrech 23 x 13 cm vyložte pečícím papírem a ponechte trochu přesahu, který vám pomůže snadno vytáhnout buchtu z formy, až bude hotová.
- Nalijte těsto do formy.
- Umístěte 1/2 šálku mouky do misky.
- Vyjměte horké pošírované hrušky z tekutiny.
- Jeden po druhém namočte dna pošírovaných hrušek do mísy s moukou a nechte mouku, aby zaprášila i trošičku stran hrušek.
- Hrušky vložte do těsta a postavte je tak, aby stonky vyčnívaly z těsta.
- Vrch těsta posypte plátky mandlí.
- Pečte 40 minut.
- Pomocí špejle vyzkoušejte, zda je buchta hotová ve středu poblíž střední hrušky.
- Pečení této oblasti trvá nejdéle.
- V závislosti na tom, jak jsou hrušky vlhké a velké, se doba pečení může lišit.
- Pokud je těsto stále syrové, přikryjte okraje buchty alobalem, aby se nepřipálila, a dále pečte dalších deset minut, než znovu otestujete.
- Opakujte v desetiminutových krocích, dokud není buchta hotová.
- Pomocí převislého pečícího papíru zvedněte buchtu z pánve na chladicí rošt.
- Před podáváním nechte alespoň jednu hodinu vychladnout a poprašte moučkovým cukrem.