Koláč Streusel je dokonalým podzimním a zimním dezertem, který si navíc připravíte opravdu hravě. Jemný základ, hrušky a lahodná skořicová drobenka jsou perfektní kombinací.
Ingredience
Na buchtu:
- 1/2 šálku másla pokojové teploty
- 3/4 hrnku bílého cukru
- 2 vejce, pokojové teploty
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 šálku mléka, pokojové teploty
- 1/2 šálku zakysané smetany, pokojové teploty (nejlepší je plnotučná)
- 2 šálky hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 1 polévková lžíce másla na vymazání formy
- 3-4 čerstvé hrušky, oloupané a nakrájené na tenké plátky (alternativně použijte 850 ml velkou plechovku konzervovaných hrušek)
Na drobenku:
- 2/3 šálku hladké mouky
- 2/3 hrnku bílého cukru
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- 1/2 lžičky skořice
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Přidejte máslo a cukr do mísy stolního mixéru a šlehejte, dokud nebude směs nadýchaná a nezačne mít bledou barvu (asi 4-5 minut).
- Přidejte vejce a vanilku a šlehejte na střední rychlost, dokud nebude směs hladká.
- Je dobré mísu pravidelně škrábat, abyste se ujistili, že je vše rovnoměrně zapracováno.
- Přidejte mléko a zakysanou smetanu a šlehejte na nízké rychlosti, dokud se vše nespojí.
- Do samostatné mísy přidejte mouku, prášek do pečiva a sůl a tyto přísady smíchejte vidličkou nebo drátěnou metlou.
- Jakmile jsou všechny přísady zapracovány, nasypte směs mouky do směsi v mixéru.
- Zapněte mixér a sledujte, jak se těsto spojuje.
- Jakmile uvidíte formu těsta s pruhy mouky, vypněte mixér a vyjměte misku.
- Přemíchání v této fázi může způsobit příliš hustou a suchou buchtu s velkými vzduchovými bublinami, což rozhodně nechcete.
- Gumovou stěrkou ručně oškrábejte boky mísy a jemně vmíchejte zbylou mouku.
- Skleněnou obdelníkovou formu o rozměrech 23×33 cm vymažte trochou másla a nalijte do ní připravené těsto pomocí stěrky, abyste těsto zatlačili do rohů a vyrovnali povrch.
- Nakrájené hrušky rozprostřete na horní část těsta.
- V čisté míse smíchejte mouku, cukr a skořici na drobenku.
- Přidejte rozpuštěné máslo a vše promíchejte vidličkou, dokud se směs nerozpadá.
- Posypte hrušky drobenkou a ujistěte se, že je rovnoměrně rozetřete do všech rohů.
- Pečte buchtu po dobu 47-50 minut.
- Když je buchta hotová, drobenka bude nahoře mírně opečená a když do středu buchty vložíte párátko, vyjde čisté.
- Nechte buchtu ve formě alespoň 20 minut vychladnout, než do ní zakrojíte.
- Užijte si to!
Vyzkoušejte našich 5 úžasných moučníkových receptů s drobenkou, po kterých se budete olizovat!