Bánánová buchta s krémovou polevou

Bánánová buchta s krémovou polevou
Příprava: 40 minut Vaření: 50 minut Počet porcí: 8

Vláčný moučník je to nejlepší, co si můžeme dát k odpolední kávě nebo třeba ráno k čaji. Občas není na škodu i trochu náročnější příprava, když výsledek stojí za to.

Ingredience:

Na těsto:

  • 3 velké zralé banány
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 2/3 kostky změklého nesoleného másla
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 3 vejce velikosti L
  • 3 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 1/2 hrnku podmáslí

Na krémovou polevu:

  • 1 balení plnotučného krémového sýra (250 g)
  • 1/2 kostky změklého neslaného másla
  • 3 hrnky moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/8 lžičky soli

Postup:

  • Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 180°C a vymazáním pečící formy, ideálně dortové.
  • V misce rozmačkáme banány vidličkou nebo pomocí ručního mixéru.
  • Do jiné misky dáme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici i sůl, promícháme a zatím odložíme.
  • V nádobě kuchyňského robota vyšleháme máslo na nejvyšší otáčky, aby bylo hladké a krémové asi 1 minutu. Přisypeme oba druhy cukru a šleháme vysokou rychlostí po dobu 2 minut.
  • K máslu dáme vejce i vanilku a na střední rychlost znovu našleháme, aby se vše spojilo.
  • Máslovou směs přidáme do mísy k banánům a zamícháme. Přidáme suché přísady na střídačku s podmáslím a ručním mixérem na střední rychlost promícháme.
  • Těsto bude hustší a mohou se utvořit hrudky, ale to vůbec není překážkou. Přendáme jej do připravené formy a pečeme 45 – 50 minut.
  • Jakmile je buchta uprostřed upečená, můžeme ji vyjmout a nechat vychladnout. Mezitím připravíme polevu.
  • Do mísy dáme smetanový sýr s máslem a na nejvyšší otáčky mixujeme pomocí ručního mixéru tak dlouho, až bude směs hladká a krémová.
  • Přisypeme cukr, sůl, přilijeme vanilku a při nízkých otáčkách šleháme 30 sekund. Poté nastavíme nejvyšší rychlost a necháme šlehat 2 minuty.
  • Kdo chce hustší polevu, přidá ještě 1/4 hrnku moučkového cukru. Hotovou polevu rozetřeme na vychladlou buchtu a dáme na 1 hodinu vychladit do lednice.
Delikátní banánový dort s polevou.
Zdroj: https://sallysbakingaddiction.com

Tip: Vynikající je také čokoládová poleva a posyp z nasekaných mandlí či čokoládových hoblinek. Dají se použít třeba recepty na čokoládové polevy na cukroví.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.