Každý recept na makovec je jedinečný a má svou vlastní chuť. Jediné, co mají společné, je hlavní surovina. Moučník podle tohoto receptu potěší svou vláčností a lehkostí.
Ingredience:
Těsto:
- 1/3 hrnku máku
- 1/4 hrnku mléka
- 1/2 kostky změklého nesoleného másla
- 1 hrnek cukru krystal
- 3 vejce
- 1 polévková lžíce strouhané pomerančové kůry
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- 2 hrnky samokypřící mouky
- 1/2 hrnku zakysané smetany
- 1/4 hrnku pomerančového džusu
- 1 sáček vanilkového cukru
Citronová poleva:
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
Na posyp:
- 1 polévková lžíce strouhané pomerančové kůry
- 1 lžička strouhané citronové kůry
Postup:
- Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 160°C a formu na pečení vyložíme pečicím papírem.
- Mák nasypeme do malé misky, zalijeme mlékem, promícháme a dáme na stranu, aby se namočil.
- Ve velké misce našleháme máslo s cukrem do pěny, aby byla pěkně světlá. Po jednom přidáme vejce, citronovou i pomerančovou kůru a zamícháme.
- Do mísy prosejeme mouku, přihodíme zakysanou smetanu, pomerančový džus, mák, mléko, jemně promícháme, aby se vše spojilo.
- Těsto vlijeme do připravené formy, vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 45 minut. Jakmile je špejle po zapíchnutí do středu formy čistá, buchta je hotová.
- Upečený makovec vyjmeme z trouby a necháme 15 minut odpočinout. Potom vyklopíme na kuchyňskou mřížku.
- V malé misce smícháme moučkový cukr s citronovou šťávou. Mícháme tak dlouho, dokud není poleva krásně jemná a hladká.
- Hotovou polevu rozprostřeme na povrch buchty a rovnoměrně urovnáme.
- Nakonec posypeme nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůrou, které si předtím promícháme.