Opět trochu jiná a netradiční kombinace v tomto salátu s rýžovými nudlemi. Oslaďte si trochu život a zařaďte papáju do svého jídelníčku.
Co budeme potřebovat
Na maso
- 500 g hovězího masa (svíčková)
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- Lžička soli
- Špetka cukru
- 2 stroužky česneku (nakrájený)
- 4 lžičky citronové šťávy
Na salát
- 340 g rýžových nudlí
- Okurka (nakrájená na plátky)
- Máta
- Koriandr
- Bazalka
- Celý hlávkový salát
- 4 lžíce arašídů
- Fazolové klíčky
- Smažená šalotka
Na omáčku
- 3 lžíce rybí omáčky
- 6 lžic teplé vody
- Lžíce cukru
- 2 lžíce limetkové šťávy
- Stroužek česneku (prolisovaný)
- 2 papričky chilli (nakrájená na malé kousky)
Na zeleninu
- Mrkev
- Papája (může být i v konzervě)
- 25 ml bílého octa
- 50 g cukru
- 125 ml teplé vody
- Sůl
Postup
- Hovězí maso nakrájíme na tenké plátky
- V misce si smícháme ústřicovou omáčku se solí, špetkou cukru, nakrájeným česnekem a citronovou šťávou
- Do této směsi vložíme nakrájené hovězí maso a necháme do marinovat po dobu minimálně 30 minut
- Mezitím si podle návodu na obalu uvaříme rýžové nudle, které pak dáme stranou
- Když je maso naložené, na pánvi si na vysokou teplotu ohřejeme olej
- Přidáme maso a za stálého míchání ho opékáme
- Maso lze připravit i v troubě
- Tu zapneme na 180 stupňů a poté na plechu vyloženým pečícím papírem maso umístíme do trouby
- Tam ho grilujeme z jedné strany 20 minut, poté ho otočíme a pokračujeme v grilování dalších 10 minut
- Mezitím si můžeme připravit omáčku
- Na tu si v teplé vodě rozpustíme cukr
- Přidáme rybí omáčku a limetkovou šťávu
- Promícháme a poté přidáváme česnek a chilli, omáčku dáme stranou
- Na zeleninu si nakrájíme mrkev, papáju a posypeme je trochou soli
- Necháme je 30 minut v klidu odležet
- Odstraníme z nich přebytečnou vodu (pokud máte papáju mraženou nebo z konzervy stačí se zbavit vody, není potřeba solit)
- Cukr rozpustíme v teplé vodě a poté ho zalijeme bílým octem
- Ocet přidáváme po troškách
- Papáju a mrkev umístíme do uzavíratelné nádoby
- Přidáme ocet s cukrem a zakryjeme
- Pro přípravu pražených arašídů buď použijeme pánev, na které je nasucho opékáme, při vysoké teplotě nebo je umístíme do trouby a pečeme
- Arašídy jsou hotové, když jejich slupka zhnědne a začne se olupovat
- Buď na jejich oloupání použijeme kuchyňskou utěrku, nebo počkáme, až vychladnou a slupku odstraníme prsty
- Arašídy vhodíme do mixéru a jemně je pomeleme, ale ne úplně na prach
- Pro sestavení misky začneme s nakrájeným hlávkovým salátem
- Pak přidáme uvařené rýžové nudle, přidáme nakrájenou okurku a mátu
- Přidáme maso, mrkev a papáju
- Salát pokapeme 2-4 lžícemi omáčky a zasypeme praženými arašídy
Na omáčku v tomto receptu na bun bo nam bo můžete vyzkoušet i tuto kombinaci:
4 lžíce třtinového cukru
3 lžíce rýžového octa
4 lžíce limetkové šťávy
4 lžíce rybí omáčky
2 stroužky česneku (prolisované)
Kousek zázvoru (nastrouhaného)