Bun bo nam bo s mátou a papájou

Bun bo nam bo s mátou a papájou

Opět trochu jiná a netradiční kombinace v tomto salátu s rýžovými nudlemi. Oslaďte si trochu život a zařaďte papáju do svého jídelníčku.

Co budeme potřebovat

Na maso

  1. 500 g hovězího masa (svíčková)
  2. 2 lžíce ústřicové omáčky
  3. Lžička soli
  4. Špetka cukru
  5. 2 stroužky česneku (nakrájený)
  6. 4 lžičky citronové šťávy

Na salát

  • 340 g rýžových nudlí
  • Okurka (nakrájená na plátky)
  • Máta
  • Koriandr
  • Bazalka
  • Celý hlávkový salát
  • 4 lžíce arašídů
  • Fazolové klíčky
  • Smažená šalotka

Na omáčku

  1. 3 lžíce rybí omáčky
  2. 6 lžic teplé vody
  3. Lžíce cukru
  4. 2 lžíce limetkové šťávy
  5. Stroužek česneku (prolisovaný)
  6. 2 papričky chilli (nakrájená na malé kousky)

Na zeleninu

  • Mrkev
  • Papája (může být i v konzervě)
  • 25 ml bílého octa
  • 50 g cukru
  • 125 ml teplé vody
  • Sůl

Postup

  1. Hovězí maso nakrájíme na tenké plátky
  2. V misce si smícháme ústřicovou omáčku se solí, špetkou cukru, nakrájeným česnekem a citronovou šťávou
  3. Do této směsi vložíme nakrájené hovězí maso a necháme do marinovat po dobu minimálně 30 minut
  4. Mezitím si podle návodu na obalu uvaříme rýžové nudle, které pak dáme stranou
  5. Když je maso naložené, na pánvi si na vysokou teplotu ohřejeme olej
  6. Přidáme maso a za stálého míchání ho opékáme
  7. Maso lze připravit i v troubě
  8. Tu zapneme na 180 stupňů a poté na plechu vyloženým pečícím papírem maso umístíme do trouby
  9. Tam ho grilujeme z jedné strany 20 minut, poté ho otočíme a pokračujeme v grilování dalších 10 minut
  10. Mezitím si můžeme připravit omáčku
  11. Na tu si v teplé vodě rozpustíme cukr
  12. Přidáme rybí omáčku a limetkovou šťávu
  13. Promícháme a poté přidáváme česnek a chilli, omáčku dáme stranou
  14. Na zeleninu si nakrájíme mrkev, papáju a posypeme je trochou soli
  15. Necháme je 30 minut v klidu odležet
  16. Odstraníme z nich přebytečnou vodu (pokud máte papáju mraženou nebo z konzervy stačí se zbavit vody, není potřeba solit)
  17. Cukr rozpustíme v teplé vodě a poté ho zalijeme bílým octem
  18. Ocet přidáváme po troškách
  19. Papáju a mrkev umístíme do uzavíratelné nádoby
  20. Přidáme ocet s cukrem a zakryjeme
  21. Pro přípravu pražených arašídů buď použijeme pánev, na které je nasucho opékáme, při vysoké teplotě nebo je umístíme do trouby a pečeme
  22. Arašídy jsou hotové, když jejich slupka zhnědne a začne se olupovat
  23. Buď na jejich oloupání použijeme kuchyňskou utěrku, nebo počkáme, až vychladnou a slupku odstraníme prsty
  24. Arašídy vhodíme do mixéru a jemně je pomeleme, ale ne úplně na prach
  25. Pro sestavení misky začneme s nakrájeným hlávkovým salátem
  26. Pak přidáme uvařené rýžové nudle, přidáme nakrájenou okurku a mátu
  27. Přidáme maso, mrkev a papáju
  28. Salát pokapeme 2-4 lžícemi omáčky a zasypeme praženými arašídy

Na omáčku v tomto receptu na bun bo nam bo můžete vyzkoušet i tuto kombinaci:
4 lžíce třtinového cukru
3 lžíce rýžového octa
4 lžíce limetkové šťávy
4 lžíce rybí omáčky
2 stroužky česneku (prolisované)

Kousek zázvoru (nastrouhaného)

Lahodný vietnamský salát se zeleninou hovězím vařeným masem a arašídy.
Zdroj: i.pinimg.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.