Tak tohle je naprostá pecka! Na ten nejlepší hamburger už nemusíte chodit do restaurace. Zvládnete si ho totiž jednoduše připravit u vás doma. Tak pojďme na to!
Ingredience
- 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 4 snítky čerstvého rozmarýnu
- 2 střední červené cibule nakrájené na tenké plátky
- 1 lžička soli
- 700 g libového mletého hovězího masa
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1 šálek rozdrobené Nivy
- 4 hamburgerové housky
- 8 listů hlávkového salátu
Postup
- Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olej.
- Přidejte rozmarýn a opékejte asi 1 minutu, nebo dokud nebude křupavý.
- Pomocí kleští vyjměte snítky z oleje a položte na papírovou utěrku.
- Až vychladnou natolik, že se s nimi bude dát manipulovat, sundejte listy z větviček.
- Přidejte cibuli a 1/4 lžičky soli na pánev a promíchejte.
- Přikryjte a nechte nerušeně vařit 7 až 8 minut, dokud cibule nezačne měknout.
- Sundejte poklici a pokračujte ve vaření, dokud cibule nezměkne a nezkaramelizuje, za občasného míchání dalších 7 až 8 minut.
- Sundejte z plotny a vmíchejte lístky rozmarýnu.
- Předehřejte troubu (s mřížkou uprostřed) na 200°Celsia.
- Z hovězího vytvarujte 4 placičky o tloušťce asi 2 cm.
- Posypte obě strany pepřem a zbývající 3/4 lžičky soli.
- Rozpalte velkou pánev, nejlépe litinovou, na střední teplotě.
- Přidejte placičky a smažte 5 až 6 minut, dokud nebudou mít spodní strany hezkou tmavě hnědou kůrku.
- Placičky otočte a smažte dalších 5 až 6 minut, aby byly středně propečené.
- Přeneste hamburgery do formy s okrajem.
- Rovnoměrně rozdrobte modrý sýr na každý burger.
- Pečte, dokud se sýr nerozpustí, 2 až 3 minuty.
- Zároveň si zahřejte housky.
- Sestavte si své hamburgery z housky, placiček, hlávkového salátu, karamelizované cibule a rozmarýnu.
Máme pro vás i lahodné recepty na placky z čočky. Vyzkoušejte vegetariánský burger nebo karbanátek!